Tahini Jasmeen Pasta sezamowa
Produkt: Tahini pasta sezamowa Jasmeen
Waga/objętość: 400 g
Składniki: 100% pasta z sezamu
Tahini pasta sezamowa Jasmeen
Tahini to tradycyjna, orientalna pasta z nasion sezamowych (inaczej nazywana tahiną). Ta pasta sezamowa to coś więcej niż smaczna przekąska! Tahini jest ważnym składnikiem słynnych potraw bliskowschodnich – hummusu, baba ghanoush i chałwy.
Dodaje pysznego, orzechowego smaku do jedzenia, jest kremowa i ma o wiele więcej zastosowań, niż może się wydawać.
Do czego można wykorzystać pastę sezamową tahini?
-
- do owsianek, jaglanek, granoli, musli i batonów;
- do słodkich wypieków (ciast, ciastek, bajaderek, tortów);
- do deserów;
- do lodów;
- do chałwy;
- do koktajli;
- do naleśników, gofrów, pankejków i placuszków;
- do dipów, dressingów i sosów;
- do pieczywa zamiast masła;
- do past kanapkowych;
- do hummusu i baba ghanoush;
- do zup;
- do sałatek;
- do pieczonych warzyw;
- do mięsa i ryb;
- do curry i gulaszy.
Przepisy
- Grillowany kalafior z sosem tahinowym
- Naleśniki z pieczonymi warzywami i sosem tahini
- Sernik sezamowy
- Dynia w za’atarze podana na baba ghanoush
- Tortilla z hummusem i falafelem
- Warzywa sezonowe podane na hummusie
- Kurczak z tahini
- Wyjątkowy tort piernikowy
- Błyskawiczne baba ghanoush
- Różana szarlotka z sezamową kruszonką
- Bobik z tahini
- Stek w zielonej harissie
- Dressing z tahini
- Przepis na hummus
- Owsianko-jaglanka z tahini
- Koktajl tahini z malinami
- Hummus z falafelem i sezonową sałatką
- Hummus i inne pasty na bazie ciecierzycy