
z przepisu
SKŁADNIKI
200 g ciasteczek kruchych
50 g masła
500 g twarogu sernikowego
250 g labneh Jasmeen
1 szklanka cukru
4 jajka
szczypta soli
4 łyżki tahini Jasmeen
do dekoracji: sezamki
Sernik sezamowy
Sernik to niewątpliwie ciasto, które kochają wszyscy. Nie może go więc zabraknąć na Święta Bożego Narodzenia. Nasza ambasadorka Samar Khanafer przygotowała dla Was przepis na sernik sezamowy, wypróbujcie koniecznie!
PRZEPIS NA SERNIK SEZAMOWY Z TAHINI
Składniki:
200 g ciasteczek kruchych
50 g masła
500 g twarogu sernikowego
250 g labneh Jasmeen
1 szklanka cukru
4 jajka
szczypta soli
4 łyżki tahini Jasmeen
do dekoracji: sezamki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasteczka miksujemy na pył, a następnie mieszamy z roztopionym masłem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy przez 5 minut. Następnie przygotowujemy masę sernikową. Ucieramy twaróg z labneh i cukrem, powoli dodając po 1 jajku, cały czas ucierając. Pod koniec dodajemy tahini i sól. Masę przelewamy na wystudzony spód. Pieczemy 40-45 minut w 200 stopniach. Upieczony sernik studzimy, a następnie przekładamy na minimum 2-3 godziny do lodówki. Dopiero po tym czasie dekorujemy go pokruszonymi sezamkami i kroimy.
Inne przepisy z wykorzystaniem tahini:
Grillowany kalafior z sosem tahinowym
Hummus z falafelem i sezonową sałatką
Dynia w za’atarze podana na baba ghanoush
Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:
Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!