Sernik sezamowy

75 minut
8
Wegetariańskie
Średnie
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

200 g ciasteczek kruchych
50 g masła
500 g twarogu sernikowego
250 g labneh Jasmeen
1 szklanka cukru
4 jajka szczypta soli
4 łyżek tahini Jasmeen
do dekoracji: sezamki

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Sernik sezamowy

Sernik to niewątpliwie ciasto, które kochają wszyscy. Nie może go więc zabraknąć na święta Bożego Narodzenia. Nasza ambasadorka Samar Khanafer przygotowała dla Was przepis na sernik sezamowy, wpróbujcie koniecznie!

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasteczka miksujemy na pył, a następnie mieszamy z roztopionym masłem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy przez 5 minut. Następnie przygotowujemy masę sernikową. Ucieramy twaróg z labneh i cukrem, powoli dodając po 1 jajku, cały czas ucierając. Pod koniec dodajemy tahini i sól. Masę przelewamy na wystudzony spód. Pieczemy 40-45 minut w 200 stopniach. Upieczony sernik studzimy na następnie przekładamy na minimum 2-3 godziny do lodówki. Dopiero po tym czasie, dekorujemy do pokruszonymi sezamkami i kroimy.

Smacznego!

PRODUKTY Z PRZEPISU