Sernik sezamowy

75 minut
8
Wegetariańskie
Średnie
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

200 g ciasteczek kruchych
50 g masła
500 g twarogu sernikowego
250 g labneh Jasmeen
1 szklanka cukru
4 jajka
szczypta soli
4 łyżki tahini Jasmeen
do dekoracji: sezamki

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Sernik sezamowy

Sernik to niewątpliwie ciasto, które kochają wszyscy. Nie może go więc zabraknąć na Święta Bożego Narodzenia. Nasza ambasadorka Samar Khanafer przygotowała dla Was przepis na sernik sezamowy, wypróbujcie koniecznie!

PRZEPIS NA SERNIK SEZAMOWY Z TAHINI

Składniki: 

200 g ciasteczek kruchych
50 g masła
500 g twarogu sernikowego
250 g labneh Jasmeen
1 szklanka cukru
4 jajka
szczypta soli
4 łyżki tahini Jasmeen
do dekoracji: sezamki


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasteczka miksujemy na pył, a następnie mieszamy z roztopionym masłem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy przez 5 minut. Następnie przygotowujemy masę sernikową. Ucieramy twaróg z labneh i cukrem, powoli dodając po 1 jajku, cały czas ucierając. Pod koniec dodajemy tahini i sól. Masę przelewamy na wystudzony spód. Pieczemy 40-45 minut w 200 stopniach. Upieczony sernik studzimy, a następnie przekładamy na minimum 2-3 godziny do lodówki. Dopiero po tym czasie dekorujemy go pokruszonymi sezamkami i kroimy.

Inne przepisy z wykorzystaniem tahini:

Grillowany kalafior z sosem tahinowym

Wyjątkowy tort piernikowy

Hummus z falafelem i sezonową sałatką

Dynia w za’atarze podana na baba ghanoush 

Kurczak z tahini

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!

PRODUKTY Z PRZEPISU