Hummus z falafelem i sezonową sałatką

40 min
4 PORCJE
Wegańskie
Średnie
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

1 opakowanie mieszanki falafel Jasmeen
250 ml ciepłej wody
olej ryżowy do smażenia

1 opakowanie hummusu Jasmeen
2-3 łyżki tahini Jasmeen
sok z ½ cytryny
½ łyżeczki siedmiu przypraw libańskich
1 ząbek czosnku
sól do smaku

1 opakowanie mixu sałat
½ pęczka kolendry
½ fenkułu
⅓ granatu
⅓ szklanki oliwy z oliwek
⅓ szklanki soku z cytryny
1 łyżeczka melasy z granatów Jasmeen
sól do smaku

do podania

oliwa z oliwek
½ pęczka mięty
kilka listków bazylii (opcjonalnie)

potrzebna będzie

maszynka do falafela (opcjonalnie) oraz szatkownica

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Hummus z falafelem i sezonową sałatką

Przed Wami król kuchni bliskowschodniej – hummus, który w języku arabskim oznacza ciecierzycę, główny składnik tej gęstej i sycącej pasty. Hummus jest elementem dumy kulturowej Bliskiego Wschodu. Zarazem jednoczy i dzieli cały region – jest daniem wszystkich, ale nie należy do nikogo. O twórców humusu zaciekle rywalizują Izraelczycy i Libańczycy. Pochodzenie humusu stało się symbolem napięć na Bliskim Wschodzie. Nie ma dobrego hummusu bez dobrych składników, czyli idealnie kremowej pasty sezamowej (tahini), najwyższej jakości oliwy z oliwek oraz soku z cytryny.

hummus jasmeenhummus jasmeen

Przepis na hummus z falafelem i sezonową sałatką

Składniki:

1 opakowanie mieszanki falafel Jasmeen
250 ml ciepłej wody
olej ryżowy do smażenia
1 opakowanie hummusu Jasmeen
2-3 łyżki tahini Jasmeen
sok z ½ cytryny
½ łyżeczki siedmiu przypraw libańskich
1 ząbek czosnku
sól do smaku
1 opakowanie mixu sałat
½ pęczka kolendry
½ fenkułu
⅓ granatu
⅓ szklanki oliwy z oliwek
⅓ szklanki soku z cytryny
1 łyżeczka melasy z granatów Jasmeen sól do smaku

do podania:
oliwa z oliwek
½ pęczka mięty
kilka listków bazylii (opcjonalnie)

potrzebna będzie:
maszynka do falafela (opcjonalnie) oraz szatkownica

Sposób przygotowania:

Hummus doprawiamy tahini, sokiem z cytryny, siedmioma przyprawami libańskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W międzyczasie przygotowujemy falafel według instrukcji na opakowaniu. Sałatę myjemy, rwiemy na mniejsze części, dodajemy porwane zioła oraz pokrojonego na szatkownicy fenkuła oraz granat. Mieszamy dressing: oliwę z oliwek, sok z cytryny, melasę i sól. Na talerz wykładamy hummus, następnie na środek układamy sałatę oraz 3-4 falafele. Smacznego!

Inne przepisy z wykorzystaniem hummusu:

Bowl z grillowanymi warzywami i różaną harissą
Finger food (małe kanapki) z hummusem, baba ghanoush i labneh
Hummus i inne pasty na bazie ciecierzycy
Tortilla z hummusem i falafelem
Warzywa sezonowe podane na hummusie

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!  

 

PRODUKTY Z PRZEPISU