hummus z falafelem i sezonową sałatką

40 min
4 PORCJE
Wegańskie
Średnie
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

1 opakowanie falafela Jasmeen
250 ml ciepłej wody
olej ryżowy Sandrini do smażenia

1 opakowanie hummusu z tahiną Jasmeen
2-3 łyżki tahini Jasmeen
sok z ½ cytryny
½ łyżeczki siedmiu przypraw libańskich
1 ząbek czosnku
sól do smaku

1 opakowanie mixu sałat
½ pęczka kolendry
½ fenkułu
⅓ granatu
⅓ szklanki oliwy z oliwek Sandrini
⅓ szklanki soku z cytryny
1 łyżeczka melasy z granatów
sól do smaku

Do podania

oliwa z oliwek Sandrini
½ pęczka mięty
kilka listków bazylii (opcjonalnie)

potrzebna będzie

maszynka do falafela (opcjonalnie) oraz szatkownica

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Hummus doprawiamy tahiną, sokiem z cytryny, siedmioma przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W międzyczasie przygotowujemy falafel według instrukcji na opakowaniu.

Sałatę myjemy, rwiemy na mniejsze części, dodajemy porwane zioła oraz pokrojonego na szatkownicy fenkuła oraz granat. Mieszamy dressing: oliwę z oliwek, sok z cytryny, melasę i sól.

Na talerz wykładamy hummus, następnie na środek układamy sałatę oraz 3-4 falafele.

PRODUKTY Z PRZEPISU