z przepisu
SKŁADNIKI
200 g ugotowanej ciecierzycy Jasmeen
100-150 ml aquafaby – wody z gotowania ciecierzycy (lub z puszki)
4-5 łyżek tahini Jasmeen
sok z 1-2 cytryn
szczypta siedmiu przypraw libańskich
1 ząbek czosnku
Hummus z dodatkiem buraka
1 porcja klasycznego hummusu
1 pieczony burak
Hummus z dodatkiem pieczonego czosnku i kiszonej cytryny
1 porcja klasycznego hummusu (bez czosnku)
2 główki pieczonego czosnku
1 plasterek kiszonej cytryny
Pasta na bazie ciecierzycy i bazylii
1 porcja klasycznego hummusu
1 pęczek bazylii
Pasta na bazie ciecierzycy z pieczoną papryką
1 porcja klasycznego hummusu
2 upieczone papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
Hummus i inne pasty na bazie ciecierzycy
Bogactwo smaków
Nie wiadomo, kiedy dokładnie powstał hummus, chociaż ciecierzyca jest znana na Bliskim Wschodzie od starożytności. Wiele legend podaje, że hummus wymyślił sułtan Saladyn podczas wypraw krzyżowych, jednak pierwsze udokumentowane wzmianki na temat pasty z ciecierzycy pojawiły się w Egipcie dopiero w XIII wieku. Dziś hummus to stały trend w świecie kulinarnym, który inspiruje do łączenia go z różnymi dodatkami, dzięki czemu oferuje niemal nieskończone bogactwo smaków. Ale to nie wszystko! Pasta z ciecierzycy jest również zdrowa, ponieważ cechuje się wysoką zawartością białka i błonnika, a także pozwala obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Przepis na hummus i inne pasty na bazie ciecierzycy
Składniki:
200 g ciecierzycy Jasmeen
100-150 ml aquafaby – wody z gotowania ciecierzycy (lub z puszki)
4-5 łyżek tahini Jasmeen
sok z 1-2 cytryn
szczypta siedmiu przypraw libańskich
1 ząbek czosnku libańskich
HUMMUS Z DODATKIEM BURAKA
1 porcja klasycznego hummusu
1 pieczony burak
HUMMUS Z DODATKIEM PIECZONEGO CZOSNKU I KISZONEJ CYTRYNY
1 porcja klasycznego hummusu (bez czosnku)
2 główki pieczonego czosnku
1 plasterek kiszonej cytryny
PASTA NA BAZIE CIECIERZYCY I BAZYLII
1 porcja klasycznego hummusu
1 pęczek bazylii
PASTA NA BAZIE CIECIERZYCY Z PIECZONĄ PAPRYKĄ
1 porcja klasycznego hummusu
2 upieczone papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania klasycznego hummusu: wszystkie rzeczy wrzucamy do malaksera i blendujemy na gładką pastę. Następnie dodajemy ulubione dodatki, aby powstały różnego rodzaju pasty na bazie ciecierzycy.
Smacznego!
Inne przepisy z wykorzystaniem hummusu:
Bowl z grillowanymi warzywami i różaną harissą
Hummus z falafelem i sezonową sałatką
Jajka z harissą posypane dukkah
Tortilla z hummusem i falafelem
Warzywa sezonowe podane na hummusie
Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:
Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!