Hummus i inne pasty na bazie ciecierzycy

25 minut
4
Wegańskie
łatwe
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

200 g ugotowanej ciecierzycy Jasmeen
100-150 ml aquafaby – wody z gotowania ciecierzycy (lub z puszki)
4-5 łyżek tahini Jasmeen
sok z 1-2 cytryn
szczypta siedmiu przypraw libańskich
1 ząbek czosnku

Hummus z dodatkiem buraka

1 porcja klasycznego hummusu
1 pieczony burak

Hummus z dodatkiem pieczonego czosnku i kiszonej cytryny

1 porcja klasycznego hummusu (bez czosnku)
2 główki pieczonego czosnku
1 plasterek kiszonej cytryny

Pasta na bazie ciecierzycy i bazylii

1 porcja klasycznego hummusu
1 pęczek bazylii

Pasta na bazie ciecierzycy z pieczoną papryką

1 porcja klasycznego hummusu
2 upieczone papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Hummus i inne pasty na bazie ciecierzycy

Bogactwo smaków

Nie wiadomo, kiedy dokładnie powstał hummus, chociaż ciecierzyca jest znana na Bliskim Wschodzie od starożytności. Wiele legend podaje, że hummus wymyślił sułtan Saladyn podczas wypraw krzyżowych, jednak pierwsze udokumentowane wzmianki na temat pasty z ciecierzycy pojawiły się w Egipcie dopiero w XIII wieku. Dziś hummus to stały trend w świecie kulinarnym, który inspiruje do łączenia go z różnymi dodatkami, dzięki czemu oferuje niemal nieskończone bogactwo smaków. Ale to nie wszystko! Pasta z ciecierzycy jest również zdrowa, ponieważ cechuje się wysoką zawartością białka i błonnika, a także pozwala obniżyć poziom cholesterolu we krwi.  

hummus i inne pasty na bazie ciecierzycy

Przepis na hummus i inne pasty na bazie ciecierzycy 

Składniki:

200 g ciecierzycy Jasmeen
100-150 ml aquafaby – wody z gotowania ciecierzycy (lub z puszki)
4-5 łyżek tahini Jasmeen
sok z 1-2 cytryn
szczypta siedmiu przypraw libańskich
1 ząbek czosnku libańskich

HUMMUS Z DODATKIEM BURAKA
1 porcja klasycznego hummusu
1 pieczony burak

HUMMUS Z DODATKIEM PIECZONEGO CZOSNKU I KISZONEJ CYTRYNY
1 porcja klasycznego hummusu (bez czosnku)
2 główki pieczonego czosnku
1 plasterek kiszonej cytryny  

PASTA NA BAZIE CIECIERZYCY I BAZYLII
1 porcja klasycznego hummusu
1 pęczek bazylii  

PASTA NA BAZIE CIECIERZYCY Z PIECZONĄ PAPRYKĄ
1 porcja klasycznego hummusu
2 upieczone papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki  

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania klasycznego hummusu: wszystkie rzeczy wrzucamy do malaksera i blendujemy na gładką pastę. Następnie dodajemy ulubione dodatki, aby powstały różnego rodzaju pasty na bazie ciecierzycy.  

Smacznego!

Inne przepisy z wykorzystaniem hummusu:

Bowl z grillowanymi warzywami i różaną harissą

Hummus z falafelem i sezonową sałatką

Jajka z harissą posypane dukkah

Tortilla z hummusem i falafelem

Warzywa sezonowe podane na hummusie

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!

PRODUKTY Z PRZEPISU