z przepisu
SKŁADNIKI
1 opakowanie bobiku Jasmeen
sok z ½ cytryny
300 g pomidorków koktajlowych
2-3 łyżki tahini Jasmeen
natka pietruszki
1 łyżeczka siedmiu przypraw libańskich
1 ząbek czosnku
Oliwa z oliwek Sandrini
sól do smaku
Czy wiedzieliście, że bobik (nie mylić z bobem) to jedna z roślin, które są bardzo bogate w białko? Obok soi i grochu charakteryzuje się nie tylko w wysoką zawartością białka, ale także skrobi, dzięki czemu może stanowić idealny i kompletny posiłek dla wegan i wegetarian.
Dziś mamy dla Was przepis na szybkie danie jednogarnkowe, które przyrządzicie w dosłownie 5 minut. Posiłek ten możecie zaserwować rodzinie jako obiad, kolację lub zabrać ze sobą do pracy w formie smacznego lunchboxa.
Sposób przygotowania:
Bobik odsącz z zalewy i wrzuć na podgrzaną na patelni oliwę z oliwek. Całość podsmaż, dodaj tahinę, przyprawy, czosnek i sok z cytryny. Podgrzej przez 5 do 8 minut. Przełóż do miski, obficie posyp natką pietruszki i posiekanymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi. Podawaj z pieczywem.