Owsianko-jaglanka z tahini

5 min
2 PORCJE
Wegańskie
łatwe
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

3 łyżki płatków jaglanych
3 łyżki płatków owsianych górskich
truskawki
banan
maliny
2-3 łyżki tahini Jasmeen
1/2 l mleka krowiego lub roślinnego
10 daktyli
nasiona chia
rodzynki sułtańskie Jasmeen

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Owsianko-jaglanka z tahini

Tahini to tradycyjna, orientalna pasta z nasion sezamowych (inaczej nazywana tahiną). Ta pasta sezamowa to coś więcej niż smaczna przekąska! Tahini jest ważnym składnikiem słynnych potraw bliskowschodnich – hummusu, baba ghanoush i chałwy. Dodaje pysznego, orzechowego smaku do jedzenia, jest kremowa i ma o wiele więcej zastosowań, niż może się wydawać.

tahini jasmeentahini jasmeen

PRZEPIS NA OWSIANKO-JAGLANKĘ Z TAHINI I OWOCAMI

Składniki:

3 łyżki płatków jaglanych
3 łyżki płatków owsianych górskich
truskawki
banan
maliny
2-3 łyżki tahini Jasmeen
1/2 l mleka krowiego lub roślinnego
10 daktyli
nasiona chia
rodzynki sułtańskie Jasmeen

Sposób przygotowania:

Płatki jaglane i owsiane przesypać do garnka. Dodać daktyle, rodzynki oraz nasiona chia według uznania. Całość zalać mlekiem i gotować przez 5 minut, a następnie dodać tahini i dobrze wymieszać. Przełożyć do miseczek i podawać z owocami: bananem, malinami i truskawkami. Smacznego!

Inne przepisy z wykorzystaniem tahini:

Dressing z tahini
Grillowany kalafior z sosem tahinowym
Jesienny fatteh z chrupiącym czosnkiem
Różana szarlotka z sezamową kruszonką
Stek w zielonej harissie

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!

PRODUKTY Z PRZEPISU