
z przepisu
SKŁADNIKI
3 łyżki płatków jaglanych
3 łyżki płatków owsianych górskich
truskawki
banan
maliny
2-3 łyżki tahini Jasmeen
1/2 l mleka krowiego lub roślinnego
10 daktyli
nasiona chia
rodzynki sułtańskie Jasmeen
Owsianko-jaglanka z tahini
Tahini to tradycyjna, orientalna pasta z nasion sezamowych (inaczej nazywana tahiną). Ta pasta sezamowa to coś więcej niż smaczna przekąska! Tahini jest ważnym składnikiem słynnych potraw bliskowschodnich – hummusu, baba ghanoush i chałwy. Dodaje pysznego, orzechowego smaku do jedzenia, jest kremowa i ma o wiele więcej zastosowań, niż może się wydawać.
PRZEPIS NA OWSIANKO-JAGLANKĘ Z TAHINI I OWOCAMI
Składniki:
3 łyżki płatków jaglanych
3 łyżki płatków owsianych górskich
truskawki
banan
maliny
2-3 łyżki tahini Jasmeen
1/2 l mleka krowiego lub roślinnego
10 daktyli
nasiona chia
rodzynki sułtańskie Jasmeen
Sposób przygotowania:
Płatki jaglane i owsiane przesypać do garnka. Dodać daktyle, rodzynki oraz nasiona chia według uznania. Całość zalać mlekiem i gotować przez 5 minut, a następnie dodać tahini i dobrze wymieszać. Przełożyć do miseczek i podawać z owocami: bananem, malinami i truskawkami. Smacznego!
Inne przepisy z wykorzystaniem tahini:
Dressing z tahini
Grillowany kalafior z sosem tahinowym
Jesienny fatteh z chrupiącym czosnkiem
Różana szarlotka z sezamową kruszonką
Stek w zielonej harissie
Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:
Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!