Harissa Jasmeen Pasta z ostrych papryczek chilli

Harissa pasta z ostrych papryczek chilli Jasmeen

Harissa to gęsta i ostra pasta z papryczek chilli, która jest tradycyjnym dodatkiem do dań kuchni Bliskiego Wschodu, pochodzącą z Afryki Północnej. Światową sławę i uznanie zyskała zaledwie kilka lat temu, zadowalając podniebienia wszystkich tych, którzy szukają w daniach pikantnej nuty i aromatu przypraw. Harissa nadaje potrawom intensywnej barwy, pogłębia ich smak i dodaje im ostrości.

harissa pasta z ostrych papryczek chilli jasmeen harissa pasta z ostrych papryczek chilli jasmeen harissa pasta z ostrych papryczek chilli jasmeen

Do czego można wykorzystać pastę z ostrych papryczek chilli harissę?

    • do zup i gulaszów;
    • do sosów, zwłaszcza pomidorowego;
    • do marynat;
    • do pieczywa;
    • do past kanapkowych;
    • do kawałków mięsa z grilla, słonych przekąsek, kebaba i pizzy jako dip;
    • do makaronów;
    • do kaszy kuskus (np. sałatki tabbouleh);
    • do mięsa i ryb;
    • do jajek w różnych postaciach;
    • do grillowanych i surowych warzyw;
    • zamiast ketchupu.

Przepisy

Kup teraz