Różana szarlotka z sezamową kruszonką

60 minut
8
Wegetariańskie
Średnie
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

2 ½ - 3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki tahini Jasmeen
1 kostka masła
⅔ szklanki cukru
1 jajko „zerówka”
½ łyżeczki prawdziwej wanilii
szczypta soli
1½ szklanki sezamu
1,5 kg jabłek (dobrych na szarlotkę)
2-3 łyżki masła
1 łyżeczka cynamonu
1 słoik konfitury z płatków róż

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Różana szarlotka z sezamową kruszonką

Szarlotka to doskonałe ciasto na każdą okazję! Jej głęboki smak, podkreślony przez przyprawy korzenne, przywodzi na myśl chwile relaksu lub miły czas spędzony w doborowym towarzystwie. Proponujemy Wam odświeżyć klasyczny przepis na szarlotkę i wprowadzić odrobinę orientalnej nuty smakowej. Nasza ambasadorka Samar Khanafer przygotowała dla Was różaną szarlotkę z sezamową kruszonką, która z pewnością zaspokoi Wasze podniebienia, ale także zaskoczy Waszych bliskich oryginalnym smakiem i niesamowitym aromatem. Bo nic nie smakuje lepiej niż szarlotka, ciepła herbata i chwile relaksu!

Składniki:

2 ½ – 3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki tahini Jasmeen
1 kostka masła
⅔ szklanki cukru
1 jajko „zerówka”
½ łyżeczki prawdziwej wanilii
szczypta soli
1½ szklanki sezamu
1,5 kg jabłek (dobrych na szarlotkę)
2-3 łyżki masła
1 łyżeczka cynamonu
1 słoik konfitury z płatków róż

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Masło ucieramy z cukrem, szczyptą soli oraz wanilią na gładką i puszystą masę. Następnie dodajemy jajko, tahini i ucieramy przez kolejne 2 minuty. Przesiewamy mąkę i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto, które dzielimy na 2 części. Jedną z nich przekładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy 12-15 minut. W międzyczasie obieramy jabłka. Część z nich ścieramy na grubych oczkach, zaś drugą część kroimy w cienkie plasterki. Rozpuszczamy masło na patelni i podsmażamy jabłka wraz z cynamonem przez ok. 5 minut. Upieczony blat smarujemy konfiturą, następnie przekładamy jabłka i kruszymy pozostałą część ciasta. Posypujmy sezamem. Całość pieczemy do suchego patyczka.  

Inne przepisy z wykorzystaniem tahini:

Dressing z tahini
Grillowany kalafior z sosem tahinowym
Jesienny fatteh z chrupiącym czosnkiem
Owsianko-jaglanka z tahini
Tortilla z hummusem i falafelem

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!  

PRODUKTY Z PRZEPISU