Falafel Jasmeen mieszanka

Falafel Jasmeen

Falafel to smażone w głębokim tłuszczu kulki lub kotleciki z ciecierzycy, grochu, bobiku lub bobu, doprawione czosnkiem, natką pietruszki, kolendrą oraz kuminem. Dzięki smażeniu są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Przywędrował na Zachód znad Morza Śródziemnego. Jest jednym z fundamentów kuchni bliskowschodniej. To orientalny przysmak lubiany na całym świecie, szczególnie przez wegetarian i wegan, dla których falafel stanowi roślinną alternatywę mięsa.

Falafel MIX to produkt, dzięki któremu bez wysiłku przyrządzisz w domu przepyszne bliskowschodnie danie! Wystarczą woda i olej. Użycie maszynki do falafeli gwarantuje ich jednakowy kształt i wielkość, co wpływa na równomierne smażenie i estetykę podawanej potrawy. Urządzenie sprawdzi się także przy formowaniu każdego rodzaju klopsików.

falafel falalel falafel falafel

Jak i z czym jeść falafel?

    • w chlebku pita lub tortilli ze świeżymi warzywami (cebulą, zielonym ogórkiem, pomidorem) lub surówką oraz sosami;
    • w formie bowla ze świeżymi warzywami, ziołami i sosami;
    • z sałatką, dressingiem, frytkami z ziemniaków lub batatów i arabskim pieczywem;
    • z hummusem;
    • z pastą warzywną;
    • z pesto;
    • z sosem na bazie tahiny lub sosem jogurtowo-miętowym;
    • jako alternatywę mięsa w daniach głównych;
    • jako składnik talerza zimnych przekąsek.

Przepisy

Kup teraz