Falafel Jasmeen mieszanka
Produkt: Falafel Jasmeen
Waga/objętość: 2 x 100g
Składniki: mąka z ciecierzycy (55%), mielony suszony bób (30%), przyprawy 13% (w zmiennych proporcjach: kolendra, koper włoski, kmin rzymski, koperek, czosnek mielony, cebula mielona, pietruszka), sól
Falafel Jasmeen
Falafel to smażone w głębokim tłuszczu kulki lub kotleciki z ciecierzycy, grochu, bobiku lub bobu, doprawione czosnkiem, natką pietruszki, kolendrą oraz kuminem. Dzięki smażeniu są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Przywędrował na Zachód znad Morza Śródziemnego. Jest jednym z fundamentów kuchni bliskowschodniej. To orientalny przysmak lubiany na całym świecie, szczególnie przez wegetarian i wegan, dla których falafel stanowi roślinną alternatywę mięsa.
Falafel MIX to produkt, dzięki któremu bez wysiłku przyrządzisz w domu przepyszne bliskowschodnie danie! Wystarczą woda i olej. Użycie maszynki do falafeli gwarantuje ich jednakowy kształt i wielkość, co wpływa na równomierne smażenie i estetykę podawanej potrawy. Urządzenie sprawdzi się także przy formowaniu każdego rodzaju klopsików.
Jak i z czym jeść falafel?
-
- w chlebku pita lub tortilli ze świeżymi warzywami (cebulą, zielonym ogórkiem, pomidorem) lub surówką oraz sosami;
- w formie bowla ze świeżymi warzywami, ziołami i sosami;
- z sałatką, dressingiem, frytkami z ziemniaków lub batatów i arabskim pieczywem;
- z hummusem;
- z pastą warzywną;
- z pesto;
- z sosem na bazie tahiny lub sosem jogurtowo-miętowym;
- jako alternatywę mięsa w daniach głównych;
- jako składnik talerza zimnych przekąsek.