Kurczak z tahini

40 minut
2
Z mięsem
łatwe
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

1 podwójna pierś kurczaka
3-4 łyżki labneh Jasmeen
4 łyżki tahini Jasmeen
3 łyżki octu winnego białego
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki siedmiu przypraw libańskich
sól do smaku
szczypta chilli

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

KURCZAK Z TAHINI

Idealny przepis na szybki i zdrowy obiad? Pierś z kurczaka w tahinie! Świetnie sprawdzi się jako pożywny posiłek do pracy lub weekendowe danie dla całej rodziny!

PRZEPIS NA KURCZAKA Z TAHINI

Składniki:

1 podwójna pierś kurczaka
3-4 łyżki labneh Jasmeen
4 łyżki tahini Jasmeen
3 łyżki octu winnego białego
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki siedmiu przypraw libańskich
sól do smaku
szczypta chilli

Przygotowanie:

Mieszamy ze sobą składniki na dressing: labneh, tahini, ocet winny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Następnie marynujemy przekrojone na pół piersi – im dłużej, tym lepiej (min. 3 godziny, a najlepiej całą noc). Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Inne przepisy z wykorzystaniem tahini:

Stek w zielonej harissie
Owsianko-jaglanka z tahini
Naleśniki z pieczonymi warzywami i sosem tahini
Sernik sezamowy
Hummus z falafelem i sezonową sałatką

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!

PRODUKTY Z PRZEPISU