
z przepisu
SKŁADNIKI
1 podwójna pierś kurczaka
3-4 łyżki labneh Jasmeen
4 łyżki tahini Jasmeen
3 łyżki octu winnego białego
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki siedmiu przypraw libańskich
sól do smaku
szczypta chilli
KURCZAK Z TAHINI
Idealny przepis na szybki i zdrowy obiad? Pierś z kurczaka w tahinie! Świetnie sprawdzi się jako pożywny posiłek do pracy lub weekendowe danie dla całej rodziny!
PRZEPIS NA KURCZAKA Z TAHINI
Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka
3-4 łyżki labneh Jasmeen
4 łyżki tahini Jasmeen
3 łyżki octu winnego białego
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki siedmiu przypraw libańskich
sól do smaku
szczypta chilli
Przygotowanie:
Mieszamy ze sobą składniki na dressing: labneh, tahini, ocet winny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Następnie marynujemy przekrojone na pół piersi – im dłużej, tym lepiej (min. 3 godziny, a najlepiej całą noc). Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Inne przepisy z wykorzystaniem tahini:
Stek w zielonej harissie
Owsianko-jaglanka z tahini
Naleśniki z pieczonymi warzywami i sosem tahini
Sernik sezamowy
Hummus z falafelem i sezonową sałatką
Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:
Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!