Wyjątkowy Tort Piernikowy

90 minut
8
Wegetariańskie
Średnie
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

Ciasto

200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
100 g mąki
200 g cukru
6 jajek
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
1 szklanka ulubionych orzechów, daktyli i rodzynek

Krem

100 g gorzkiej czekolady
100 g tahiny Jasmeen
20 g miodu
5-6 łyżek mleka lub napoju ryżowego/owsianego
łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie konfitury z płatków róż
granat i płatki róży do ozdoby

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

 

Korzenny aromat piernika, który wypełnia dom to zwiastun nadchodzących świąt. Mieszankę cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków świetnie dopełni sezamowy aromat tahiny, który Samar Khanafer dodała do czekoladowego kremu, którym przełożyła piernik. Ten przepis z pewnością zaskoczy świątecznych gości – to prawdziwy miks tradycji z orientalną nutą.

Sposób przygotowania:

Masło podgrzewamy i rozpuszczamy z czekoladą. Jajka ubijamy wraz z cukrem i przyprawą piernikową, dodajemy mąkę a następnie przestudzoną masę czekoladową. Kiedy składniki się połączą, dodajemy posiekane ulubione orzechy, daktyle i rodzynki. Pieczemy w 160 stopniach C przez 60-75 minut (w zależności od wielkości blachy) aż do momentu, kiedy po wsadzeniu drewnianego patyczka, będzie on suchy.

Przepis na krem:

Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady. Na małym ogniu podgrzewamy garnek z wodą, kiedy ta zaczynie się gotować, na górę kładziemy metalową lub szklaną miskę. Do miski wkładamy część czekolady wraz z mlekiem/ napojem ryżowym lub owsianym. Delikatnie mieszamy. Kiedy czekolada się roztopi, dodajemy kolejną część i całość mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy miód i tahinę. Całość dobrze mieszamy. Kiedy ciasto ostygnie, przekrajamy je na pół i przekładamy masą czekoladową. Opcjonalnie można też posmarować konfiturą z płatków róż. Górę również smarujemy kremem i posypujemy granatem oraz płatkami róż.

Rada

Przyprawę piernikową możecie też zrobić samodzielnie w domu. Zmielcie: 3 duże laski cynamonu, 1 małą gałkę muszkatołową, 1 łyżeczkę suszonego imbiru, 5-6 ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach, 1 łyżeczkę ziaren kardamonu, 1 łyżeczkę goździków, 1 sztukę anyżu gwieździstego lub 1 łyżeczkę ziaren anyżu. Pamiętajcie, aby przyprawy w ziarnach (prócz pieprzu) przed mieleniem, delikatnie podgrzać na patelni.

PRODUKTY Z PRZEPISU