Wyjątkowy Tort Piernikowy

90 minut
8
Wegetariańskie
Średnie
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

Ciasto

200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
100 g mąki
200 g cukru
6 jajek
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
1 szklanka ulubionych orzechów, daktyli i rodzynek

Krem

100 g gorzkiej czekolady
100 g tahini Jasmeen
20 g miodu
5-6 łyżek mleka lub napoju ryżowego/owsianego
łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie konfitury z płatków róż
granat i płatki róży do ozdoby

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

TORT PIERNIKOWY

Korzenny aromat piernika, który wypełnia dom to zwiastun nadchodzących świąt. Mieszankę cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków świetnie dopełni sezamowy aromat tahiny, który Samar Khanafer dodała do czekoladowego kremu do przełożenia piernika. Ten przepis z pewnością zaskoczy świątecznych gości – to prawdziwy miks tradycji z orientalną nutą.

PRZEPIS NA TORT PIERNIKOWY Z TAHINI

Składniki:

CIASTO

200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
100 g mąki
200 g cukru
6 jajek
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
1 szklanka ulubionych orzechów, daktyli i rodzynek

KREM

100 g gorzkiej czekolady
100 g tahini Jasmeen
20 g miodu
5-6 łyżek mleka lub napoju ryżowego/owsianego
łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie konfitury z płatków róż
granat i płatki róży do ozdoby


Sposób przygotowania:

Masło podgrzewamy i rozpuszczamy z czekoladą. Jajka ubijamy wraz z cukrem i przyprawą piernikową, dodajemy mąkę, a następnie przestudzoną masę czekoladową. Kiedy składniki się połączą, dodajemy posiekane ulubione orzechy, daktyle i rodzynki. Pieczemy w 160 stopniach przez 60-75 minut (w zależności od wielkości blachy) aż do momentu, kiedy po wsadzeniu drewnianego patyczka, będzie on suchy.


Przepis na krem:

Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady. Na małym ogniu podgrzewamy garnek z wodą, kiedy ta zacznie się gotować, na górę kładziemy metalową lub szklaną miskę. Do miski wkładamy część czekolady wraz z mlekiem / napojem ryżowym lub owsianym. Delikatnie mieszamy. Kiedy czekolada się roztopi, dodajemy kolejną część i całość mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy miód i tahini. Całość dobrze mieszamy. Kiedy ciasto ostygnie, przekrajamy je na pół i przekładamy masą czekoladową. Opcjonalnie można je też posmarować konfiturą z płatków róż. Górę również smarujemy kremem i posypujemy granatem oraz płatkami róż.


Tip:

Przyprawę piernikową możecie też zrobić samodzielnie w domu. Zmielcie: 3 duże laski cynamonu, 1 małą gałkę muszkatołową, 1 łyżeczkę suszonego imbiru, 5-6 ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach, 1 łyżeczkę ziaren kardamonu, 1 łyżeczkę goździków, 1 sztukę anyżu gwieździstego lub 1 łyżeczkę ziaren anyżu. Pamiętajcie, aby przyprawy w ziarnach (prócz pieprzu) przed mieleniem delikatnie podgrzać na patelni.

Inne przepisy z wykorzystaniem tahini:

Różana szarlotka z sezamową kruszonką
Koktajl tahini z malinami
Warzywa sezonowe podane na hummusie
Stek w zielonej harissie
Hummus z falafelem i sezonową sałatką

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!

PRODUKTY Z PRZEPISU