Tort Piernikowy

Korzenny aromat piernika, który wypełnia dom to zwiastun nadchodzących świąt. Mieszankę cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków świetnie dopełni sezamowy aromat tahiny. Ten przepis z pewnością zaskoczy świątecznych gości – to prawdziwy miks tradycji z orientalną nutą.

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Masło podgrzewamy i rozpuszczamy z czekoladą. Jajka ubijamy wraz z cukrem i przyprawą piernikową, dodajemy mąkę, a następnie przestudzoną masę czekoladową. Kiedy składniki się połączą, dodajemy posiekane ulubione orzechy, daktyle i rodzynki. Pieczemy w 160 stopniach przez 60-75 minut (w zależności od wielkości blachy) aż do momentu, kiedy po wsadzeniu drewnianego patyczka, będzie on suchy.


Przepis na krem:

Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady. Na małym ogniu podgrzewamy garnek z wodą, kiedy ta zacznie się gotować, na górę kładziemy metalową lub szklaną miskę. Do miski wkładamy część czekolady wraz z mlekiem / napojem ryżowym lub owsianym. Delikatnie mieszamy. Kiedy czekolada się roztopi, dodajemy kolejną część i całość mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy miód i tahini. Całość dobrze mieszamy. Kiedy ciasto ostygnie, przekrajamy je na pół i przekładamy masą czekoladową. Opcjonalnie można je też posmarować konfiturą z płatków róż. Górę również smarujemy kremem i posypujemy granatem oraz płatkami róż.


Tip:

Przyprawę piernikową możecie też zrobić samodzielnie w domu. Zmielcie: 3 duże laski cynamonu, 1 małą gałkę muszkatołową, 1 łyżeczkę suszonego imbiru, 5-6 ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach, 1 łyżeczkę ziaren kardamonu, 1 łyżeczkę goździków, 1 sztukę anyżu gwieździstego lub 1 łyżeczkę ziaren anyżu. Pamiętajcie, aby przyprawy w ziarnach (prócz pieprzu) przed mieleniem delikatnie podgrzać na patelni.

Co to jest tahini?

Tahini to tradycyjna, orientalna pasta z nasion sezamowych (inaczej nazywana tahiną). Ta pasta sezamowa to coś więcej niż smaczna przekąska! Tahini jest ważnym składnikiem słynnych potraw bliskowschodnich – hummusu, baba ghanoush i chałwy.

Dodaje pysznego, orzechowego smaku do jedzenia, jest kremowa i ma o wiele więcej zastosowań, niż może się wydawać.

Udostępnij:

Po więcej przepisów kuchni bliskowschodniej zapraszamy na naszą grupę na Facebooku. 

Produkty z przepisu:

Tahini nadaje potrawom charakterystyczny smak. To podstawowy składnik w kuchni Bliskiego Wschodu.

KONTAKT

PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne

info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601