z przepisu
SKŁADNIKI
1/2 l mleka roślinnego
1 gałązka świeżej mięty
3 łyżki tahini Jasmeen
1 banan (opcjonalnie)
500 g malin (świeżych lub mrożonych)
Koktajl tahini z malinami
Tahini to tradycyjna, orientalna pasta z nasion sezamowych (inaczej nazywana tahiną). Ta pasta sezamowa to coś więcej niż smaczna przekąska! Tahini jest ważnym składnikiem słynnych potraw bliskowschodnich – hummusu, baba ghanoush i chałwy. Dodaje pysznego, orzechowego smaku do jedzenia, jest kremowa i ma o wiele więcej zastosowań, niż może się wydawać.
Przepis na koktajl tahini z malinami
Składniki:
1/2 l mleka roślinnego
1 gałązka świeżej mięty
3 łyżki tahini Jasmeen
1 banan (opcjonalnie)
500 g malin (świeżych lub mrożonych)
Sposób przygotowania:
Maliny i miętę myjemy, banana obieramy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Koktajl przelewamy do szklanek. Do dekoracji można użyć kilku malin oraz listków mięty. Smacznego!
Inne przepisy z wykorzystaniem tahini:
Grillowany kalafior z sosem tahinowym
Jesienny fatteh z chrupiącym czosnkiem
Owsianko-jaglanka z tahini
Różana szarlotka z sezamową kruszonką
Stek w zielonej harissie
Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:
Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!