Koktajl tahini z malinami

5 minut
2
Wegańskie
łatwe
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

1/2 l mleka roślinnego
1 gałązka świeżej mięty
3 łyżki tahini Jasmeen
1 banan (opcjonalnie)
500 g malin (świeżych lub mrożonych)

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Koktajl tahini z malinami

Tahini to tradycyjna, orientalna pasta z nasion sezamowych (inaczej nazywana tahiną). Ta pasta sezamowa to coś więcej niż smaczna przekąska! Tahini jest ważnym składnikiem słynnych potraw bliskowschodnich – hummusu, baba ghanoush i chałwy. Dodaje pysznego, orzechowego smaku do jedzenia, jest kremowa i ma o wiele więcej zastosowań, niż może się wydawać.

tahini jasmeentahini jasmeen

Przepis na koktajl tahini z malinami

Składniki:

1/2 l mleka roślinnego
1 gałązka świeżej mięty
3 łyżki tahini Jasmeen
1 banan (opcjonalnie)
500 g malin (świeżych lub mrożonych)

Sposób przygotowania:

Maliny i miętę myjemy, banana obieramy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Koktajl przelewamy do szklanek. Do dekoracji można użyć kilku malin oraz listków mięty. Smacznego!

Inne przepisy z wykorzystaniem tahini:

Grillowany kalafior z sosem tahinowym
Jesienny fatteh z chrupiącym czosnkiem
Owsianko-jaglanka z tahini
Różana szarlotka z sezamową kruszonką
Stek w zielonej harissie

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!  

 

PRODUKTY Z PRZEPISU