Stek w zielonej harissie

20 minut
3-4
Z mięsem
Średnie
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

BABA GHANOUSH

1 opakowanie baba ghanoush Jasmeen
3-4 łyżki tahini Jasmeen
szczypta siedmiu przypraw libańskich
1 ząbek czosnku
łyżeczka melasy z granatów Jasmeen
sól do smaku
łyżka soku z cytryny

SALSA Z GRANATÓW I POMIDORÓW

2 granaty
½ czerwonej cebuli
sól do smaku
szczypta mielonego kuminu
szczypta mielonej kolendry
2 łyżki melasy z granatów Jasmeen
łyżka oliwy z oliwek
20 pomidorków koktajlowych
1/3 pęczka kolendry
4 gałązki mięty
szczypta chilli

HARISSA DO STEKÓW

5 łyżek harissy Jasmeen
1 duży pęczek świeżej kolendry
2-4 gałązki mięty (opcjonalnie)
½ łyżeczki soli
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
4 łyżki oliwy z oliwek

STEKI

3-4 steki z polędwicy wołowej
2 łyżki masła
1 łyżka oleju ryżowego
sól i pieprz do smaku

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

Stek w zielonej harissie na baba ghanoush z salsą pomidorową

 

Idealnie wysmażony stek, który dosłownie rozpływa się w ustach to wymarzone danie na jesienne słoty. Nasza ambasadorka Samar Khanafer dodała mu także odrobinę ostrości, tworząc wyśmienity miks zielonej harissy z salsą pomidorową. Sprawdźcie ten wyjątkowy przepis!

Składniki: 

BABA GHANOUSH
1 opakowanie baba ghanoush Jasmeen
3-4 łyżki tahini Jasmeen
szczypta siedmiu przypraw libańskich
1 ząbek czosnku
łyżeczka melasy z granatów Jasmenn (opcjonalnie)
sól do smaku
łyżka soku z cytryny

SALSA Z GRANATÓW I POMIDORÓW
2 granaty
½ czerwonej cebuli
sól do smaku
szczypta mielonego kuminu
szczypta mielonej kolendry
2 łyżki melasy z granatówJasmeen
łyżka oliwy z oliwek
20 pomidorków koktajlowych
1/3 pęczka kolendry
4 gałązki mięty szczypta chilli

HARISSA DO STEKÓW
5 łyżek harissy Jasmeen
1 duży pęczek świeżej kolendry
2-4 gałązki mięty (opcjonalnie)
½ łyżeczki soli
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
4 łyżki oliwy z oliwek

STEKI
3-4 steki z polędwicy wołowej
2 łyżki masła
1 łyżka oleju ryżowego
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Baba ghanoush

W misce mieszamy baba ghanoush Jasmeen wraz z tahini, które podkreśla smak bakłażanów. Do masy dodajemy czosnek, melasę i przyprawy. Na koniec dla przełamania słodyczy tahini dolewamy odrobinę soku z cytryny.

Salsa z granatów i pomidorów

Obieramy granata (wskazówka na szybkie i bezproblemowe obierania tego owocu w filmie) i wraz z cebulą, melasą, oliwą z oliwek, pokrojonymi w kostkę pomidorami, kolendrą i przyprawami mieszamy go w misce.

Harissa

Wszystkie składniki umieszczamy w jednej misce i blendujemy na gładką masę.

Stek

Steki kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy do osiągnięcia odpowiedniego stopnia wysmażenia mięsa – solimy je, gdy są jeszcze na patelni. Następnie odkładamy je na talerz lub deskę i pozostawiamy na 5 minut, by odpoczęły i wypuściły soki. W tym czasie smarujemy je delikatnie harissą. Na talerz wykładamy baba ghanoush, obok kładziemy stek, który pokrywamy salsą. Smacznego!

Inne przepisy z wykorzystaniem harissy:

Bowl z grillowanymi warzywami i różaną harissą
Krem z soczewicy z harissą i labneh
Łosoś w zielonej harissie z salsą z orzechów piniowych
Papryki faszerowane kaszą bulgur i warzywami z labneh
Tagine z wołowiną, harissą i daktylami

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!

PRODUKTY Z PRZEPISU