
z przepisu
SKŁADNIKI
1 porcja falafeli Jasmeen
olej do smażenia
2 tortille
2-3 łyżki majonezu
1 łyżka harissy Jasmeen
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki kuminu
½ łyżeczki kolendry
sok z ½ cytryny
1 opakowanie hummusu Jasmeen
2 łyżki tahini Jasmeen
1 ząbek czosnku
sok z ½ cytryny
szczypta siedmiu libańskich przypraw
ulubione warzywa: pomidor, ogórek, czerwona cebula, sałata, kiszona rzepa arabska
SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIATortilla z hummusem i falafelem
Składniki:
1 porcja falafeli Jasmeen
olej do smażenia
2 tortille
2-3 łyżki majonezu
1 łyżka harissy Jasmeen
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki kuminu
½ łyżeczki kolendry
sok z ½ cytryny
1 opakowanie hummusu Jasmeen
2 łyżki tahini Jasmeen
1 ząbek czosnku
sok z ½ cytryny
szczypta siedmiu libańskich przypraw
ulubione warzywa: pomidor, ogórek, czerwona cebula, sałata, kiszona rzepa arabska
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania falafeli – postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie formujemy falafele i smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron po 2 minuty. W dalszej kolejności przekładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
W międzyczasie przygotowujemy hummus i sos. Hummus: mieszamy hummus z tahini, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i szczyptą libańskich przypraw. Jeśli hummus jest za gęsty – możecie dolać wody. Majonez mieszamy z harissą, czosnkiem, kuminem, kolendrą i sokiem z cytryny. Całość doprawiamy do smaku solą.
Na ostatnią minutę pieczenia falafeli wkładamy tortille do podpieczenia, aby były ciepłe i chrupiące. Następnie smarujemy je hummusem i majonezem z harissą, dodajemy ulubione warzywa: plastry pomidora, ogórka, kiszonki, czerwoną cebulkę, a na sam koniec wkładamy falafel. Jemy od razu.
Tip:
To danie można też podać w arabskim chlebie albo bułce do burgera. Świetnie będzie też smakował w formie bowla z pieczonymi ziemniakami lub batatami zamiast pieczywa.
Inne przepisy z wykorzystaniem hummusu:
Bowl z grillowanymi warzywami i różaną harissą
Warzywa sezonowe podane na hummusie
Hummus z falafelem i sezonową sałatką
Dynia w za’atarze podana na baba ghanoush
Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:
Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!