Naleśniki z pieczonymi warzywami i sosem tahini

40 minut
6
Wegetariańskie
łatwe
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

Ciasto

1 ¼ szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka roślinnego
1 szklanka wody gazowanej
szczypta soli
3 łyżki oliwy z oliwek Jasmeen
1-2 łyżeczki za’ataru Jasmeen

Farsz

1 cukinia
1 bakłażan
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
sól do smaku
2 łyżki melasy z granatów Jasmeen
szczypta chili
oliwa z oliwek Jasmeen

Sos

½ szklanki tahini Jasmeen
½ szklanki wody
sok z ½ cytryny
1 ząbek czosnku
1 pęczek natki z pietruszki

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Naleśniki z pieczonymi warzywami i sosem tahini


Naleśniki uwielbiają wszyscy! Ich słodka wersja z owocami, melasą, tahini czy czekoladą jest idealna na śniadanie lub podwieczorek. Tym, którzy preferują wytrawne dania, proponujemy naleśniki z pieczonymi warzywami i sosem tahini (przepis przygotowany przez naszą ambasadorkę Samar Khanafer).

Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego. W wysokim naczyniu blendujemy: mąkę, jajka, mleko, wodę, sól, za’atar i oliwę z oliwek. Ciasto odstawiamy na 15 minut.

W międzyczasie na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek podsmażamy pokrojone warzywa. Delikatnie je solimy i po 5 minutach dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Pod koniec duszenia dodajemy melasę z granatów i ponownie zwiększamy ogień na 1-2 minuty.

Smażymy naleśniki. W międzyczasie mieszamy tahini, wodę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną natkę z pietruszki. Całość mieszamy na gładki sos.

Naleśniki zawijamy z warzywnym farszem i polewamy obficie sosem tahini.

Smacznego!

PRODUKTY Z PRZEPISU