Przepis na hummus

5 min
4 PORCJE
Wegańskie
łatwe
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

1 opakowanie hummusu Jasmeen
2-3 łyżki tahini Jasmeen
za'atar Jasmeen
sól do smaku
1/2 łyżeczki przyprawy siedmiu przypraw libańskich
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
1 opakowanie ciecierzycy Jasmeen
sok z 1/2 cytryny
natka pietruszki

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Hummus

Przed Wami król kuchni bliskowschodniej – hummus, który w języku arabskim oznacza ciecierzycę, główny składnik tej gęstej i sycącej pasty. Hummus jest elementem dumy kulturowej Bliskiego Wschodu. Zarazem jednoczy i dzieli cały region – jest daniem wszystkich, ale nie należy do nikogo. O twórców humusu zaciekle rywalizują Izraelczycy i Libańczycy. Pochodzenie hummusu stało się symbolem napięć na Bliskim Wschodzie.

Nie ma dobrego hummusu bez dobrych składników, czyli idealnie kremowej pasty sezamowej (tahini), najwyższej jakości oliwy z oliwek oraz soku z cytryny.

hummus jasmeenhummus jasmeenhummus jasmeenhummus jasmeen

PRZEPIS NA HUMMUS

Składniki:

1 opakowanie hummusu Jasmeen
2-3 łyżki tahini Jasmeen
za’atar Jasmeen
sól do smaku
1/2 łyżeczki przyprawy siedmiu przypraw libańskich
1 ząbek czosnku oliwa z oliwek
1 opakowanie ciecierzycy Jasmeen
sok z 1/2 cytryny
natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Do miski przełóż hummus z puszki Jasmeen, dolej do niego sok z cytryny, tahini, mieszankę przypraw i sól. Połowę hummusu przełóż do mniejszej miseczki, wygładź powierzchnię i zalej oliwą z oliwek, udekoruj pietruszką oraz ciecierzycą Jasmeen. Drugą część pasty przełóż do innego naczynia, wygładź powierzchnię i dodaj oliwę z oliwek, udekoruj pietruszką, ciecierzycą oraz za’atarem.

Inne przepisy z wykorzystaniem hummusu:

Bowl z grillowanymi warzywami i różaną harissą
Finger food (małe kanapki) z hummusem, baba ghanoush i labneh
Hummus i inne pasty na bazie ciecierzycy
Hummus z falafelem i sezonową sałatką
Warzywa sezonowe podane na hummusie

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!

PRODUKTY Z PRZEPISU