Co to jest hummus?

Przed Wami król kuchni bliskowschodniej – hummus, który w języku arabskim oznacza ciecierzycę, główny składnik tej gęstej i sycącej pasty. Hummus jest elementem dumy kulturowej Bliskiego Wschodu. Zarazem jednoczy i dzieli cały region – jest daniem wszystkich, ale nie należy do nikogo. O tytuł twórców hummusu zaciekle rywalizują Izraelczycy i Libańczycy. Pochodzenie hummusu stało się symbolem napięć na Bliskim Wschodzie.

Nie ma dobrego hummusu bez dobrych składników, czyli idealnie kremowej pasty sezamowej (tahini), najwyższej jakości oliwy z oliwek oraz soku z cytryny.

W Libanie doprawia się go do smaku solą, pieprzem i, co oczywiste, narodową przyprawą, czyli mieszanką siedmiu przypraw libańskich. W podstawowej wersji można go też doprawić mielonym kuminem czy kolendrą oraz dodać ząbek czosnku, który delikatnie wzbogaci smak hummusu. Warto go posypać posiekaną natką pietruszki, aromatycznym za’atarem oraz skropić oliwą.

SKŁADNIKI

woda, ciecierzyca (24%), pasta sezamowa (8%), sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy

Jak i z czym jeść hummus?

  • w formie pasty z chlebkami pita, świeżym i chrupkim pieczywem, tortillą;
  • w formie pasty do sałatek, makaronów, kasz, ryb i mięs;
  • jako dip do krakersów, nachosów, paluszków chlebowych, grzanek;
  • jako dip do świeżych warzyw (marchewki, selera naciowego, pietruszki, papryki, ogórka, rzodkiewki, kalarepy, pomidorków koktajlowych);
  • jako dip do grillowanych warzyw (marchewki, kalafiora, brokuła, buraka, papryki);
  • jako dodatek do naleśników, placków ziemniaczanych, falafeli;
  • jako dodatek do suchych ciastek i owoców.

Zainspiruj się

Sprawdź przepisy z wykorzystaniem hummusu.

  • Wszystkie przepisy
  • na jesień
  • na lato
  • na wiosnę
  • na zimę

KONTAKT

PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne

info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601