z przepisu
SKŁADNIKI
warzywa sezonowe: młode ziemniaki, szparagi, młoda marchew, pietruszka, seler, buraki, rzodkiewka, bakłażan, cukinia
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka ziaren kolendry
2-3 łyżki oliwy z oliwek + do polania
sok z cytryny
½ pęczka natki pietruszki
opcjonalnie: ser feta
sól i pieprz do smaku
1-2 puszki hummusu Jasmeen
1-2 ząbki czosnku
tahini Jasmeen według uznania
Warzywa sezonowe podane na hummusie
Składniki:
warzywa sezonowe: młode ziemniaki, szparagi, młoda marchew, pietruszka, seler, buraki, rzodkiewka, bakłażan, cukinia
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka ziaren kolendry
2-3 łyżki oliwy z oliwek + do polania
sok z cytryny
½ pęczka natki pietruszki
opcjonalnie: ser feta
sól i pieprz do smaku
1-2 puszki hummusu Jasmeen
1-2 ząbki czosnku
tahini Jasmeen według uznania
Przygotowanie:
Warzywa kroimy na mniejsze części, polewamy oliwą z oliwek i mieszamy z przyprawami: solą, pieprzem, kuminem i kolendrą. Przekładamy na blachę i pieczemy 15-30 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Przygotowujemy hummus: dodajemy tahinę, sok z cytryny, czosnek. Całość obficie polewamy oliwą z oliwek, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy natką pietruszki i rozkruszoną fetą. Następnie przekładamy hummus na talerz i układamy warzywa.
Tip:
Warzywa dobrze jest piec niedługo, tak, aby były chrupiące. W tym przepisie możecie użyć też oliwy z chilli albo dodać trochę chilli do warzyw. Smacznego!
Inne przepisy z wykorzystaniem hummusu:
Finger food z hummusem, baba ghanoush i labneh
Hummus i inne pasty na bazie ciecierzycy
Bowl z grillowanymi warzywami i różaną harissą
Tortilla z hummusem i falafelem
Hummus z falafelem i sezonową sałatką
Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:
Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!