Harissa Jasmeen Pasta z ostrych papryczek chilli
Produkt: Harissa pasta z ostrych papryczek chilli Jasmeen
Waga/objętość: 210 g
Składniki: ostra papryka (87%), sól, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja konserwująca: sorbinian potasu
Harissa pasta z ostrych papryczek chilli Jasmeen
Harissa to gęsta i ostra pasta z papryczek chilli, która jest tradycyjnym dodatkiem do dań kuchni Bliskiego Wschodu, pochodzącą z Afryki Północnej. Światową sławę i uznanie zyskała zaledwie kilka lat temu, zadowalając podniebienia wszystkich tych, którzy szukają w daniach pikantnej nuty i aromatu przypraw. Harissa nadaje potrawom intensywnej barwy, pogłębia ich smak i dodaje im ostrości.
Do czego można wykorzystać pastę z ostrych papryczek chilli harissę?
-
- do zup i gulaszów;
- do sosów, zwłaszcza pomidorowego;
- do marynat;
- do pieczywa;
- do past kanapkowych;
- do kawałków mięsa z grilla, słonych przekąsek, kebaba i pizzy jako dip;
- do makaronów;
- do kaszy kuskus (np. sałatki tabbouleh);
- do mięsa i ryb;
- do jajek w różnych postaciach;
- do grillowanych i surowych warzyw;
- zamiast ketchupu.
Przepisy
- Papryki faszerowane kaszą bulgur i warzywami z labneh
- Bowl z grillowanymi warzywami i różaną harissą
- Jajka z harissą posypane dukkah
- Zapiekanka Shepherd’s pie z jagnięciny/wołowiny i batatów
- Tagine z dynią, morelami i soczewicą
- Krem z soczewicy z harissą i labneh
- Tagine z wołowiną, harissą i daktylami
- Tortilla z hummusem i falafelem
- Krem z dyni z harissą i grzankami z ciecierzycy
- Stek w zielonej harissie
- Burger z serem typu cypryjskiego
- Łosoś w zielonej harissie z salsą z orzechów piniowych
- Pieczone frytki z batatów z ostrym majonezem z harissą