Zapiekanka (shepherd's pie) z jagnięciny/wołowiny i batatów

90 minut
4
Z mięsem
Średnie
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

500 g mięsa mielonego (wołowego, jagnięcego lub mix)
1 cebula
2 marchewki
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka harissy Jasmeen
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka kuminu
½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku 
200 ml wody lub bulionu
ok. 1 kg batatów
50 g masła 
⅓ szklanki mleka

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Zapiekanka z jagnięciny/wołowiny i batatów (shepherd’s pie)

Tradycyjna zapiekanka w orientalnym stylu

Rozgrzewająca, pożywna i pyszna zapiekanka, to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Ten przepis jest nie tylko łatwy w przyrządzeniu, ale również zachwyci Waszych gości doskonałym smakiem. Nasza zapiekanka to orientalna wariacja na temat tradycyjnej zapiekanki pasterskiej (tzw. shepherd’s pie), która składa się z jagnięcego lub wołowego mięsa przykrytego batatami. Jej największym wyróżnikiem jest aromat bliskowschodnich przypraw oraz wyjątkowy, pikantny smak, uzyskany dzięki paście harissa Jasmeen, stworzonej na bazie papryki chilli i czosnku.

Zapiekanka (shepherd's pie)

Przepis na zapiekankę z jagnięciny/wołowiny i batatów (shepherd’s pie)

Składniki:

500 g mięsa mielonego (wołowego, jagnięcego lub mix)
1 cebula
2 marchewki
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka harissy Jasmeen
1 łyżka sosu sojowego
½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kuminu
sól i pieprz do smaku 
200 ml wody lub bulionu
ok. 1 kg batatów
50 g masła 
⅓ szklanki mleka


Sposób przygotowania:

Bataty obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem mleka. Mięso podsmażamy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy kumin, gałkę muszkatołową, pokrojoną w kostkę cebulę, harissę, koncentrat pomidorowy i startą marchewkę. Całość gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut. Następnie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Bataty przy pomocy tłuczka do ziemniaków wraz z masłem rozgniatamy na gładkie i puszyste purée, które wykładamy na mięso. Całość pieczemy 40-45 minut w 190 stopniach. 

Smacznego!

Inne przepisy z wykorzystaniem harissy:

Bowl z grillowanymi warzywami i różaną harissą

Burger z serem typu cypryjskiego

Jajka z harissą posypane dukkah

Krem z soczewicy z harissą i labneh

Łosoś w zielonej harissie z salsą z orzechów piniowych

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!

PRODUKTY Z PRZEPISU