Zapiekanka (shepherd's pie) z jagnięciny/wołowiny i batatów

90 minut
4
Z mięsem
Średnie
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

500 g mięsa mielonego (wołowego, jagnięcego lub mix)
1 cebula
2 marchewki
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka harissy Jasmeen
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka kuminu
½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku 
200 ml wody lub bulionu
około 1 kg batatów
50 g masła 
⅓ szklanki mleka

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

Zapiekanka z jagnięciny/wołowiny i batatów (shepherd’s pie)

Tradycyjna zapiekanka w orientalnym stylu

Rozgrzewająca, pożywna i pyszna zapiekanka, to idealny pomysł na obiad dla wielu osób. Ten przepis jest nie tylko łatwy w przyrządzeniu, ale również zachwyci Waszych gości doskonałym smakiem. Nasza zapiekanka to orientalna wariacja na temat tradycyjnej zapiekanki pasterskiej (tzw. shepherd’s pie), która składa się z jagnięcego lub wołowego mięsa przykrytego batatami. Jej największym wyróżnikiem jest aromat bliskowschodnich przypraw oraz wyjątkowy, pikantny smak, uzyskany dzięki paście harissa Jasmeen, stworzonej na bazie papryki chili i czosnku.

Przepis na zapiekankę z jagnięciny/wołowiny i batatów (shepherd’s pie)

Zapiekanka (shepherd's pie)

Składniki:

500 g mięsa mielonego (wołowego, jagnięcego lub mix)

1 cebula

2 marchewki

2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka harissy Jasmeen

1 łyżka sosu sojowego

½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka kuminu

sól i pieprz do smaku 

200 ml wody lub bulionu

około 1 kg batatów

50 g masła 

⅓ szklanki mleka  

 

Przygotowanie:

Bataty obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem mleka. Mięso podsmażamy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy kumin, gałkę muszkatołową, pokrojoną w kostkę cebulę, harissę, koncentrat pomidorowy, startą marchewkę. Całość gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut. Następnie przekładamy mięso do naczynia żaarodpornego. Bataty przy pomocy tłuczka do ziemniaków wraz z masłem rozgniatamy na gładkie i puszyste puree, które wykładamy na mięso. Całość pieczemy 40-45 minut w 190 stopniach. 

Inne przepisy z wykorzystaniem harissy:

Bowl z grillowanymi warzywami i różaną harissą

Jajka z harissą posypane dukkah

Krem z soczewicy z harissą i labneh

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!

PRODUKTY Z PRZEPISU