Jajka z harissą posypane dukkah

20 minut
2
Wegetariańskie
łatwe
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

Dukkah

1 łyżka kuminu w ziarnach
1 łyżka kolendry w ziarnach
3-4 łyżki uprażonych ulubionych orzechów
½ łyżeczki soli

Jajka

2-3 jajka “zerówki”
1-2 łyżeczki harissy Jasmeen
2 łyżki oliwy z oliwek Jasmeen

Do podania

dobre pieczywo
hummus
ulubione warzywa

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

JAJKA Z HARISSĄ POSYPANE DUKKAH 

Dobrze jest rozpocząć tydzień pysznym i pożywnym śniadaniem. Proponujemy jajka z harissą posypane dukkah z przepisu Samar Khanafer.

Składniki: 

dukkah:
1 łyżka kuminu w ziarnach
1 łyżka kolendry w ziarnach
3-4 łyżki uprażonych ulubionych orzechów
½ łyżeczki soli

jajka:
2-3 jajka „zerówki”
1-2 łyżeczki harissy Jasmeen
2 łyżki oliwy z oliwek Jasmeen

do podania:
dobre pieczywo
hummus
ulubione warzywa

Przygotowanie: 

Zaczynamy od przygotowania dukkah. Podprażamy 2-3 minuty na suchej patelni ziarna kolendry oraz kuminu. Następnie delikatnie rozgniatamy je w moździerzu wraz z wcześniej podprażonymi orzechami oraz solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, następnie rozbijamy jajka i smażymy je na dość mocnym ogniu. Pod koniec zmniejszamy ogień, delikatnie łyżeczką rozkładamy harrisę i przykrywamy całość na 2-3 minuty. Tak usmażone jajka podajemy na odpieczonym w tosterze pieczywie posmarowanym hummusem. Całość posypujemy dukkah i podajemy z ulubionymi warzywami.

Inne przepisy z wykorzystaniem harissy:

Tagine z wołowiną, harissą i daktylami

Łosoś w zielonej harissie z salsą z orzechów piniowych

Papryki faszerowane kaszą bulgur i warzywami z labneh

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!

 

PRODUKTY Z PRZEPISU