z przepisu
SKŁADNIKI
Dukkah
1 łyżka kuminu w ziarnach
1 łyżka kolendry w ziarnach
3-4 łyżki uprażonych ulubionych orzechów
½ łyżeczki soli
Jajka
2-3 jajka “zerówki”
1-2 łyżeczki harissy Jasmeen
2 łyżki oliwy z oliwek Jasmeen
Do podania
dobre pieczywo
hummus
ulubione warzywa
JAJKA Z HARISSĄ POSYPANE DUKKAH
Dobrze jest rozpocząć tydzień pysznym i pożywnym śniadaniem. Proponujemy jajka z harissą posypane dukkah z przepisu Samar Khanafer.
Składniki:
dukkah:
1 łyżka kuminu w ziarnach
1 łyżka kolendry w ziarnach
3-4 łyżki uprażonych ulubionych orzechów
½ łyżeczki soli
jajka:
2-3 jajka „zerówki”
1-2 łyżeczki harissy Jasmeen
2 łyżki oliwy z oliwek Jasmeen
do podania:
dobre pieczywo
hummus
ulubione warzywa
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania dukkah. Podprażamy 2-3 minuty na suchej patelni ziarna kolendry oraz kuminu. Następnie delikatnie rozgniatamy je w moździerzu wraz z wcześniej podprażonymi orzechami oraz solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, następnie rozbijamy jajka i smażymy je na dość mocnym ogniu. Pod koniec zmniejszamy ogień, delikatnie łyżeczką rozkładamy harrisę i przykrywamy całość na 2-3 minuty. Tak usmażone jajka podajemy na odpieczonym w tosterze pieczywie posmarowanym hummusem. Całość posypujemy dukkah i podajemy z ulubionymi warzywami.
Inne przepisy z wykorzystaniem harissy:
Tagine z wołowiną, harissą i daktylami
Łosoś w zielonej harissie z salsą z orzechów piniowych
Papryki faszerowane kaszą bulgur i warzywami z labneh
Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:
Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!