Pieczone frytki z batatów z ostrym majonezem z harissą

75 minut
4
Wegetariańskie
łatwe
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

2-3 bataty
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka wędzonej papryki
sól do smaku
2-3 łyżki majonezu
1-2 łyżki harissy Jasmeen
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki mielonego kuminu
½ łyżeczki mielonej kolendry
opcjonalnie: do posypania świeża kolendra i szczypior

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pieczone frytki z batatów z majonezem z harissą

Rozpal apetyt na frytki

Ten przepis na frytki z batatów rozpali Wasz apetyt na więcej! Połączenie słodkich, pieczonych batatów z aromatyczną mieszanką ziół, to dopiero pierwszy krok do zakochania się na nowo we frytkach. Prawdziwym kluczem tego dania jest oryginalny sos z dodatkiem harissy, którego pikantny smak zachwyci nawet największych sceptyków ostrych smaków w kuchni. Odpalcie piekarniki i przygotujcie przepyszne frytki z sosem według przepisu naszej ambasadorki Samar Khanafer!  

  pieczone frytki z harissą

Przepis na pieczone frytki z harissą

Składniki:

2-3 bataty
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka wędzonej papryki
sól do smaku
2-3 łyżki majonezu
1-2 łyżki harissy Jasmeen
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki mielonego kuminu
½ łyżeczki mielonej kolendry
opcjonalnie: do posypania świeża kolendra i szczypior  

Sposób przygotowania:

Bataty obieramy, kroimy w podłużne paski, a następnie przekładamy do dużej miski z zimną wodą na 30 minut. W międzyczasie robimy sos: mieszamy majonez, harissę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin i kolendrę. Całość mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Frytki z batatów odcedzamy i porządnie wycieramy ręcznikiem papierowym. Następnie dobrze smarujemy oliwą z oliwek. Przyprawy mieszamy z mąką kukurydzianą, a następnie tę mieszankę z batatami. Pieczemy 15 minut. Po tym czasie blachę wyjmujemy z piekarnika i przekładamy frytki na drugą stronę. Pieczemy kolejne 15 minut. Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika, z sosem i świeżymi ziołami.  

Smacznego!

Inne przepisy z wykorzystaniem harissy:

Bowl z grillowanymi warzywami i różaną harissą

Krem z dyni z harissą i grzankami z ciecierzycy

Papryki faszerowane kaszą bulgur i warzywami z labneh

Tagine z dynią, morelami i soczewicą

Zapiekanka Shepherd’s pie z jagnięciny/wołowiny i batatów

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!

PRODUKTY Z PRZEPISU