Tagine z wołowiną, harissą i daktylami

60
2
Z mięsem
Średnie
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

½ kg wołowiny
2 marchewki lub ¼ dyni
1-3 łyżki harissy Jasmeen (w zależności od tego, jak bardzo ostre potrawy lubicie)
5-6 daktyli
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1 cebula
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka ciecierzycy Jasmeen
200 ml passaty pomidorowej

1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżeczki papryki słodkiej
sól i pieprz do smaku

1 szklanka bulionu lub wody
oliwa z oliwek
½ pęczka natki pietruszki lub świeżej kolendry

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Tagine z wołowiną, harissą i daktylami

Jeśli lubicie daktyle, to powinniście wiedzieć, że smakują równie dobrze na słodko, jak i w daniach wytrawnych. Można zatem zrobić z nich cały obiad – od przystawki aż po deser. Przepis przygotowała nasza ambasadorka Samar Khanafer.

PRZEPIS NA TAGINE Z WOŁOWINĄ, HARISSĄ I DAKTYLAMI

Składniki:

½ kg wołowiny
2 marchewki lub ¼ dyni
1-3 łyżki harissy Jasmeen (w zależności od tego, jak bardzo ostre potrawy lubicie)
5-6 daktyli 
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1 cebula
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka ciecierzycy Jasmeen
200 ml passaty pomidorowej
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżeczki papryki słodkiej
sól i pieprz do smaku
1 szklanka bulionu lub wody
oliwa z oliwek
½ pęczka natki pietruszki lub świeżej kolendry


Przygotowanie:


Wołowinę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, drobno posiekany czosnek oraz przyprawy: cynamon, imbir, paprykę słodką oraz sól i pieprz. Smażymy 2-3 minuty, dodajemy pokrojoną w plastry marchew lub dynię pokrojoną w kostkę. Całość zalewamy wodą i gotujemy, aż mięso będzie bardzo miękkie.
Następnie dodajemy pomidory, harissę i daktyle, gotujemy 15 minut. Doprawiamy solą do smaku.

Tagine podajemy posypany obficie natką pietruszki lub kolendrą, najlepiej z kaszą kuskus (lub inną, którą lubicie).


Tip:


Tagine to bardzo wdzięczne danie, które można stworzyć na wiele różnych sposobów. Jego bazą może być też kurczak, jagnięcina czy tofu. Świetnie sprawdzą się tu również bakłażan, oliwki, papryka czy soczewica. Zamiast daktyli można użyć suszonych śliwek, fig albo rodzynek. W sezonie letnim możecie użyć świeżych pomidorów. Jeśli będą zbyt mało intensywne, dodajcie 1 łyżeczkę passaty pomidorowej.

Inne przepisy z wykorzystaniem harissy:

Tagine z dynią, morelami i soczewicą

Krem z soczewicy z harissą i labneh

Burger z serem typu cypryjskiego

Jajka z harissą posypane dukkah

Zapiekanka Shepherd’s pie z jagnięciny/wołowiny i batatów

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!

PRODUKTY Z PRZEPISU