
z przepisu
SKŁADNIKI
300 g łososia ze skórą
4 łyżki harissy Jasmeen
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kolendry
sól do smaku
700 g ziemniaków
3-4 łyżki labneh Jasmeen
3 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
⅓ pęczka mięty
⅓ pęczka natki pietruszki
sok z 1 cytryny
½ szklanki podprażonych orzechów piniowych
2 ząbki czosnku
½ pęczka kolendry
½ fenkułu
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
sól do smaku
Łosoś w zielonej harissie z salsą z orzechów piniowych
Harissa to gęsta i ostra pasta z papryczek chilli, która jest tradycyjnym dodatkiem do dań kuchni Bliskiego Wschodu, pochodzącą z Afryki Północnej. Światową sławę i uznanie zyskała zaledwie kilka lat temu, zadowalając podniebienia wszystkich tych, którzy szukają w daniach pikantnej nuty i aromatu przypraw. Harissa nadaje potrawom intensywnej barwy, pogłębia ich smak i dodaje im ostrości.
Przepis na łososia w zielonej harissie z salsą z orzechów piniowych
Składniki:
300 g łososia ze skórą
4 łyżki harissy Jasmeen
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kolendry
sól do smaku
700 g ziemniaków
3-4 łyżki labneh Jasmeen
3 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
⅓ pęczka mięty
⅓ pęczka natki pietruszki
sok z 1 cytryny
½ szklanki podprażonych orzechów piniowych
2 ząbki czosnku
½ pęczka kolendry
½ fenkułu
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Harissę blendujemy z czosnkiem, kuminem, kolendrą i szczyptą soli. Następnie łososia dzielimy na dwie porcje, solimy i smarujemy grubą warstwą harissy. Łososia pieczemy 15-18 minut w 220 stopniach C. Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków wraz z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, labneh i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Do masy dodajemy posiekane zioła i doprawiamy do smaku solą. Orzechy pinii siekamy, fenkuła kroimy w drobną kostkę, siekamy kolendrę i mieszamy wraz z oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą. Na talerz wykładamy ziemniaczane purée, następnie łososia, którego posypujemy salsą. Smacznego!
Inne przepisy z wykorzystaniem harissy:
Burger z serem typu cypryjskiego
Krem z dyni z harissą i grzankami z ciecierzycy
Papryki faszerowane kaszą bulgur i warzywami z labneh
Pieczone frytki z batatów z majonezem z harissą
Zapiekanka Shepherd’s pie z jagnięciny/wołowiny i batatów
Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:
Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!