Łosoś w zielonej harissie z salsą z orzechów piniowych

50 min
2 porcje
Z mięsem
Średnie
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

300 dag łososia ze skórą
4 łyżki harissy Jasmeen
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kolendry
sól do smaku

70 dag ziemniaków
3-4 łyżki labneh Jasmeen
3 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
⅓ pęczka mięty
⅓ pęczka natki pietruszki
sok z 1 cytryny

½ szklanki podprażonych orzechów piniowych
2 ząbki czosnku
½ pęczka kolendry
½ fenkułu
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
sól do smaku

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Łosoś w zielonej harissie z salsą z orzechów piniowych

Harissa to gęsta i ostra pasta z papryczek chilli, która jest tradycyjnym dodatkiem do dań kuchni Bliskiego Wschodu, pochodzącą z Afryki Północnej. Światową sławę i uznanie zyskała zaledwie kilka lat temu, zadowalając podniebienia wszystkich tych, którzy szukają w daniach pikantnej nuty i aromatu przypraw. Harissa nadaje potrawom intensywnej barwy, pogłębia ich smak i dodaje im ostrości.

harissa pasta z ostrych papryczek chilli jasmeen

Przepis na łososia w zielonej harissie z salsą z orzechów piniowych

Składniki:

300 dag łososia ze skórą
4 łyżki harissy Jasmeen
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kolendry
sól do smaku

70 dag ziemniaków
3-4 łyżki labneh Jasmeen
3 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
⅓ pęczka mięty
⅓ pęczka natki pietruszki
sok z 1 cytryny

½ szklanki podprażonych orzechów piniowych
2 ząbki czosnku
½ pęczka kolendry
½ fenkułu
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
sól do smaku

Sposób przygotowania:

Harissę blendujemy z czosnkiem, kuminem, kolendrą i szczyptą soli. Następnie łososia dzielimy na dwie porcje, solimy i smarujemy grubą warstwą harissy. Łososia pieczemy 15-18 minut w 220 stopniach C. Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków wraz z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, labneh i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Do masy dodajemy posiekane zioła i doprawiamy do smaku solą. Orzechy pinii siekamy, fenkuła kroimy w drobną kostkę, siekamy kolendrę i mieszamy wraz z oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą. Na talerz wykładamy ziemniaczane purée, następnie łososia, którego posypujemy salsą. Smacznego!

Inne przepisy z wykorzystaniem harissy:

Burger z serem typu cypryjskiego
Krem z dyni z harissą i grzankami z ciecierzycy
Papryki faszerowane kaszą bulgur i warzywami z labneh
Pieczone frytki z batatów z majonezem z harissą
Zapiekanka Shepherd’s pie z jagnięciny/wołowiny i batatów

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!

 

PRODUKTY Z PRZEPISU