
z przepisu
SKŁADNIKI
300 dag łososia ze skórą
4 łyżki harissy Jasmeen
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kolendry
sól do smaku
70 dag ziemniaków
3-4 łyżki Labneh
3 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
⅓ pęczka mięty
⅓ pęczka natki z pietruszki
sok z 1 cytryny
½ szklanki podprażonych orzechów piniowych
2 ząbki czosnku
½ pęczka kolendry
½ fenkułu
2-3 łyżki oliwy z oliwek Sandrini
sok z 1 cytryny
sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Harissę blendujemy z czosnkiem, kuminem, kolendrą i szczyptą soli. Następnie łososia dzielimy na dwie porcje, solimy i smarujemy grubą warstwą harissy. Łososia pieczemy 15-18 minut w 220 stopniach C.
Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków wraz z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, Labneh i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Do masy dodajemy posiekane zioła i doprawiamy do smaku solą.
Orzechy pinii siekamy, fenkuła kroimy w drobną kostkę, siekamy kolendrę i mieszamy wraz z oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą.
Na talerz wykładamy ziemniaczane puree, następnie łososia, którego posypujemy salsą.