Bowl z grillowanymi warzywami i różaną harissą

1 godzina
3
Wegańskie
łatwe
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

1 cukinia
100 g pomidorków koktajlowych
1 bakłażan
1 pęczek szparagów
1 czerwona cebula
1 papryka
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek Jasmeen
2 łyżki melasy z granatów Jasmeen
1-2 łyżki harissy Jasmeen
1 łyżeczka wody różanej Jasmeen

Hummus

1 hummus Jasmeen
1 ząbek czosnku
2 łyżki tahini
sól i pieprz do smaku

Kasza

½ szklanki kaszy bulgur
sok z 1 cytryny
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
½ małej, czerwonej cebulki
1 łyżeczka posiekanej kiszonej cytryny (opcjonalnie)
½ pęczka natki z pietruszki
½ pęczka mięty

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

Bowl z grillowanymi warzywami w różanej harissie, z hummusem i kaszą bulgur

Bowle, czyli proste, pyszne i przede wszystkim zdrowie miski! Moda na bowle opanowała cały świat i zupełnie nas to nie dziwi, ponieważ bowl food polega na tym, że w ulubionej miseczce umieszcza się wszystko, na co mamy ochotę. Można je podać na śniadanie, obiad, kolację lub jako przekąskę – w wersji słodkiej oraz wytrawnej. Wszystko zależy od Waszych upodobań i smaków. W misce może znaleźć się porcja gorącej owsianki, jogurt z owocami, kilka rodzajów warzyw, sałatka, popularne są również bowle z grillowanymi oraz świeżymi warzywami.

Jak skomponować wytrawnego bowla?

 

bowl z grillowanymi warzywami

1) Zaczynamy od wyboru podstawy: ryż, freekeh, bulgur, kuskus.

2) Dodajemy sezonowe warzywa: ogórki, pomidory, czerwona cebula, papryka, młoda kapusta, sałata, podsmażone pieczarki, marchew, zielony groszek, szparagi, ugotowane brokuły.

3) Wybieramy główny składnik: ugotowane na twardo jajka, fasola, falafel, mięso, ryba.

4) Dodatki: hummus, baba ghanoush, labneh.

5) Dressing: oliwa z oliwek, sos tahinowy, klasyczny vinaigrette, sok z cytryny, majonez-harissa.

6) Ostatnie dodatki: podprażone orzechy, dukkah, za’atar, sumak, pestki z granatu, świeże zioła.

 

Przepis na bowl z grillowanymi warzywami:

 

Nasza ambasadorka Samar Khanafer przygotowała dla Was przepis na bowl z grillowanymi warzywami w różanej harissie, z hummusem i kaszą bulgur – wypróbujcie koniecznie!

Bowl z grillowanymi warzywami

Składniki:

warzywa: cukinia, bakłażan, czerwona cebula, papryka 

1 ząbek czosnku 

2 łyżki oliwy z oliwek 

2 łyżki melasy z granatów Jasmeen 

1-2 łyżki harissy Jasmeen 

1 łyżeczka wody różanej Jasmeen 

100 g pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) 

1 opakowanie hummusu Jasmeen 

1 ząbek czosnku 

2 łyżki tahini Jasmeen 

sól i pieprz do smaku 

Kasza: 

½ szklanki kaszy bulgur 

sok z 1 cytryny 

2-3 łyżki oliwy z oliwek 

½ małej, czerwonej cebulki 

1 łyżeczka posiekanej kiszonej cytryny (opcjonalnie) 

½ pęczka natki z pietruszki 

½ pęczka mięty 

sól do smaku

Przygotowanie:

Zaczynamy od ugotowania kaszy – kaszę bulgur przepłukujemy a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Kiedy kasza będzie miękka – studzimy. W międzyczasie kroimy bardzo drobno czerwoną cebulkę, siekamy zioła i całość mieszamy wraz z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i (opcjonalnie) posiekaną, kiszoną cytryną, a następnie doprawiamy do smaku solą. Cukinię, bakłażana i paprykę kroimy w półplasterki, a cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, mieszamy z harissą, wodą różaną, melasą, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Warzywa pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut. Hummus mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz tahini, doprawiamy do solą, następnie kaszę bulgur mieszamy z drobno posiekaną czerwoną cebulą i ziołami. Całość wykładamy na głęboki talerz: z jednej strony kaszę, z drugiej warzywa i hummus. Do bowla można dodatkowo dodać swoje ulubione sezonowe warzywa – pieczone, gotowane lub surowe, np. pomidorki koktajlowe.

Inne przepisy z wykorzystaniem hummusu:

Tortilla z hummusem i falafelem

Warzywa sezonowe podane na hummusie

Hummus z falafelem i sezonową sałatką

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!

PRODUKTY Z PRZEPISU