
z przepisu
SKŁADNIKI
1 cukinia
100 g pomidorków koktajlowych
1 bakłażan
1 pęczek szparagów
1 czerwona cebula
1 papryka
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek Jasmeen
2 łyżki melasy z granatów Jasmeen
1-2 łyżki harissy Jasmeen
1 łyżeczka wody różanej Jasmeen
Hummus
1 hummus Jasmeen
1 ząbek czosnku
2 łyżki tahini
sól i pieprz do smaku
Kasza
½ szklanki kaszy bulgur
sok z 1 cytryny
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
½ małej, czerwonej cebulki
1 łyżeczka posiekanej kiszonej cytryny (opcjonalnie)
½ pęczka natki pietruszki
½ pęczka mięty
Bowl z grillowanymi warzywami w różanej harissie z hummusem i kaszą bulgur
Bowle, czyli proste, pyszne i przede wszystkim zdrowie miski! Moda na bowle opanowała cały świat i zupełnie nas to nie dziwi, ponieważ bowl food polega na tym, że w ulubionej miseczce umieszcza się wszystko, na co mamy ochotę. Można je podać na śniadanie, obiad, kolację lub jako przekąskę – w wersji słodkiej oraz wytrawnej. Wszystko zależy od Waszych upodobań i smaków. W misce może znaleźć się porcja gorącej owsianki, jogurt z owocami, kilka rodzajów warzyw czy sałatka. Popularne są również bowle z grillowanymi oraz świeżymi warzywami.
Jak skomponować wytrawnego bowla?
1) Zaczynamy od wyboru podstawy: ryż, freekeh, bulgur, kuskus.
2) Dodajemy sezonowe warzywa: ogórki, pomidory, czerwoną cebulę, paprykę, młodą kapustę, sałatę, podsmażone pieczarki, marchew, zielony groszek, szparagi, ugotowane brokuły.
3) Wybieramy główny składnik: ugotowane na twardo jajka, fasolę, falafel, mięso, rybę.
4) Wybieramy dodatki: hummus, baba ghanoush, labneh.
5) Uzupełniamy bowla dressingiem: oliwa z oliwek, sos tahinowy, klasyczny vinaigrette, sok z cytryny, majonez z harissą.
6) Przygotowanego bowla posypujemy: podprażonymi orzechami, dukkah, za’atarem, sumakiem, pestkami granatu, świeżymi ziołami.
Przepis na bowla z grillowanymi warzywami:
Nasza ambasadorka Samar Khanafer przygotowała dla Was przepis na bowla z grillowanymi warzywami w różanej harissie, z hummusem i kaszą bulgur – wypróbujcie koniecznie!
Składniki:
warzywa: cukinia, bakłażan, czerwona cebula, papryka
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki melasy z granatów Jasmeen
1-2 łyżki harissy Jasmeen
1 łyżeczka wody różanej Jasmeen
100 g pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
1 opakowanie hummusu Jasmeen
1 ząbek czosnku
2 łyżki tahini Jasmeen
sól i pieprz do smaku
kasza:
½ szklanki kaszy bulgur
sok z 1 cytryny
2-3 łyżki oliwy z oliwek
½ małej, czerwonej cebulki
1 łyżeczka posiekanej kiszonej cytryny (opcjonalnie)
½ pęczka natki z pietruszki
½ pęczka mięty
sól do smaku
Przygotowanie:
Zaczynamy od ugotowania kaszy – kaszę bulgur przepłukujemy, a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Kiedy kasza będzie miękka, studzimy ją. W międzyczasie kroimy bardzo drobno czerwoną cebulkę, siekamy zioła i całość mieszamy wraz z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i (opcjonalnie) posiekaną, kiszoną cytryną, a następnie doprawiamy do smaku solą. Cukinię, bakłażana i paprykę kroimy w półplasterki, a cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, mieszamy z harissą, wodą różaną, melasą, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Warzywa pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut. Hummus mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz tahini, doprawiamy do smaku solą. W dalszej kolejności mieszamy kaszę bulgur z drobno posiekaną czerwoną cebulą i ziołami. Całość wykładamy na głęboki talerz: z jednej strony kaszę, z drugiej warzywa i hummus. Do bowla można również dodać swoje ulubione sezonowe warzywa – pieczone, gotowane lub surowe, np. pomidorki koktajlowe.
Inne przepisy z wykorzystaniem hummusu:
Tortilla z hummusem i falafelem
Warzywa sezonowe podane na hummusie
Hummus z falafelem i sezonową sałatką
Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:
Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!