z przepisu
SKŁADNIKI
1 grillowany bakłażan
1 grillowana cukinia
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki kolendry
1 opakowanie harissy Jasmeen
1 czerwona cebula
2 pomidory malinowe
1 ząbek czosnku
słoik majonezu
sałata
1 opakowanie sera typu cypryjskiego
bułki do burgerów (grahamki lub pita)
Burger z serem typu cypryjskiego
Składniki:
1 grillowany bakłażan
1 grillowana cukinia
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki kolendry
1 opakowanie harissy Jasmeen
1 czerwona cebula
2 pomidory malinowe
1 ząbek czosnku
słoik majonezu
sałata
1 opakowanie sera typu cypryjskiego
bułki do burgerów (grahamki lub pita)
Sposób przygotowania:
Ser typu cypryjskiego podsmażyć na patelni grillowej. W międzyczasie pół opakowania harissy wymieszać z 3 łyżkami majonezu i dosypać mielony kumin oraz kolendrę, dodać czosnek i całość dobrze wymieszać. Bułki lub chlebki pita delikatnie podgrzać, np. na patelni grillowej. Rozsmarować dressing z harissy oraz ułożyć sałatkę, bakłażan, cukinię, pomidora i cebulę. Na samą górę położyć grillowany ser i przykryć drugą połówką bułki. Smacznego!
Inne przepisy z wykorzystaniem harissy:
Jajka z harissą posypane dukkahKrem z soczewicy z harissą i labneh
Łosoś w zielonej harissie z salsą z orzechów piniowych
Pieczone frytki z batatów z majonezem z harissą
Tagine z dynią, morelami i soczewicą