
z przepisu
SKŁADNIKI
½ dyni lub 2-3 ziemniaki
5-6 sztuk suszonych moreli
½ szklanki zielonej soczewicy
1 szklanka ciecierzycy Jasmeen
1 marchewka1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki passaty pomidorowej
1 łyżka melasy z granatów Jasmeen
½ szklanki zielonych oliwek
1-2 łyżki harissy Jasmeen (opcjonalnie)
3-4 łyżki oliwy z oliwek Jasmeen
1 plasterek kiszonej cytryny
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki kolendry w ziarnach
½ łyżeczki kuminu w ziarnach
½ łyżeczki kardamonu
⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
2-3 ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do podania
SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIATagine z dynią, morelami i soczewicą
(oraz z melasą z granatów i ciecierzycą Jasmeen)
Pyszne danie, na które warto czekać
Tagine (tadżin) to nic innego jak tradycyjny, marokański gulasz, który jest przygotowywany w glinianym naczyniu z charakterystyczną przykrywką w kształcie stożka. Ale spokojnie! Do przygotowania tagine według naszego przepisu wystarczy Wam zwykły garnek i dużo czasu, ponieważ istotą tego dania jest wielogodzinne duszenie na małym ogniu pod przykryciem. Tradycyjne tagine przyrządza się z mięsem, jednak my postawiliśmy na oryginalną, ale niezwykle aromatyczną i smaczną wersję wegetariańską. Samo przygotowanie potrawy jest naprawdę proste. To danie jest pełne smaku i aromatu, a do tego rozgrzewające (za sprawą harissy) – idealne na chłodne jesienne i zimowe dni.
Przepis na tagine z dynią, morelami i soczewicą
Składniki:
½ dyni lub 2 -3 ziemniaki
5-6 sztuk suszonych moreli
½ szklanki zielonej soczewicy
1 szklanka ciecierzycy Jasmeen
1 marchewka
3 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki passaty pomidorowej
1 łyżka melasy z granatów Jasmeen
½ szklanki zielonych oliwek
1-2 łyżki harissy Jasmeen (opcjonalnie)
3-4 łyżki oliwy z oliwek Jasmeen
1 plasterek kiszonej cytryny
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki kolendry w ziarnach
½ łyżeczki kuminu w ziarnach
½ łyżeczki kardamonu
⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
2-3 ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do podania
Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek podsmażamy przyprawy: posiekaną skórkę z kiszonej cytryny, kolendrę, kumin w ziarnach, ziele angielskie oraz posiekany drobno czosnek. Po 2-3 minutach dodajemy pozostałe przyprawy: kurkumę, kardamon, gałkę muszkatołową, passatę pomidorową, melasę oraz opcjonalnie harissę (jeśli lubicie ostrzejsze potrawy). Następnie dodajemy pokrojoną w cienkie piórka cebulę, pokrojoną w plastry marchewkę, ciecierzycę, dynię i soczewicę. Całość mieszamy, dolewamy niewielką ilość wody i gotujemy pod przykryciem, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy oliwki, morele i doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypujemy danie posiekaną natką pietruszki. Tagine można podawać z kaszą kuskus, kaszą bulgur lub pieczywem.
Smacznego!
Przepis na tagine w wersji z mięsem znajdziecie tu:
Tagine z wołowiną harissą i daktylami
Inne przepisy z wykorzystaniem harissy:
Burger z serem typu cypryjskiego
Krem z soczewicy z harissą i labneh
Łosoś w zielonej harissie z salsą z orzechów piniowych
Papryki faszerowane kaszą bulgur i warzywami z labneh
Pieczone frytki z batatów z majonezem z harissą
Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:
Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!