Tagine z dynią, morelami i soczewicą

70 minut
4
Wegańskie
łatwe
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

½ dyni lub 2 -3 ziemniaki
5-6 sztuk suszonych moreli
½ szklanki zielonej soczewicy
1 szklanka ciecierzycy Jasmeen
1 marchewka1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki passaty pomidorowej
1 łyżka melasy z granatów Jasmeen
½ szklanki zielonych oliwek
1-2 łyżki harissy Jasmeen (opcjonalnie)
3-4 łyżki oliwy z oliwek Jasmeen

1 plasterek kiszonej cytryny
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki kolendry w ziarnach
½ łyżeczki kuminu w ziarnach
½ łyżeczki kardamonu
⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
2-3 ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku

natka z pietruszki do podania

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Tagine z dynią, morelami i soczewicą

(oraz z melasą z granatów i ciecierzycą Jasmeen)

 

Pyszne danie, na które warto czekać

Tagine (tadżin) to nic innego jak tradycyjny, marokański gulasz, który jest przygotowywany w glinianym naczyniu z charakterystyczną przykrywką w kształcie stożka. Ale spokojnie! Do przygotowania tagine według naszego przepisu wystarczy Wam zwykły garnek i dużo czasu, ponieważ istotą tego dania jest wielogodzinne duszenie na małym ogniu pod przykryciem. Tradycyjne tagine przyrządza się z mięsem, jednak my postawiliśmy na oryginalną, ale niezwykle aromatyczną i smaczną wersję wegetariańską. Samo przygotowanie potrawy jest naprawdę proste. To danie jest pełne smaku i aromatu, a do tego rozgrzewające (za sprawą harissy) – idealne na chłodne jesienne i zimowe dni.

 

Tagine z dynią, morelami i soczewicą – czas na przepis:

 

tagine z dynią

Składniki:

½ dyni lub 2 -3 ziemniaki

5-6 sztuk suszonych moreli

½ szklanki zielonej soczewicy

1 szklanka ciecierzycy Jasmeen

1 marchewka

3 ząbki czosnku

1 cebula

2 łyżki passaty pomidorowej

1 łyżka melasy z granatów Jasmeen

½ szklanki zielonych oliwek

1-2 łyżki harissy Jasmeen (opcjonalnie)

3-4 łyżki oliwy z oliwek Jasmeen

1 plasterek kiszonej cytryny

przyprawy: ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki kolendry w ziarnach, ½ łyżeczki kuminu w ziarnach, ½ łyżeczki kardamonu, ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej, 2-3 ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku

natka z pietruszki do podania

 

Przygotowanie:

Na oliwie z oliwek podsmażamy przyprawy: posiekaną skórkę z kiszonej cytryny, kolendrę oraz kuminu w ziarnach i ziele angielskie oraz posiekany drobno czosnek. Po 2-3 minutach dodajemy pozostałe przyprawy: kurkumę, kardamon, gałkę muszkatołową, passatę pomidorową, melasę oraz opcjonalnie harissę (jeśli lubicie ostrzejsze potrawy). Następnie dodajemy pokrojoną w cienkie piórka cebulę, pokrojoną w plastry marchewkę, ciecierzycę, dynię i soczewicę. Całość mieszamy, dolewamy niewielką ilość wody i gotujemy pod przykryciem aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy oliwki, morele i doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypujemy całość posiekaną natką z pietruszki. Tagine można podawać z kaszą kuskus, bulgur lub pieczywem.  

Przepis na tagine w wersji z mięsem znajdziecie tu:

Tagine z wołowiną harissą i daktylami  

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!

PRODUKTY Z PRZEPISU