z przepisu
SKŁADNIKI
3-4 duże papryki
½ szklanki kaszy bulgur
1 bakłażan
½ szklanki brązowej soczewicy
2 łyżki passaty pomidorowej
1 cebula
oliwa z oliwek
2 łyżeczki harissy Jasmeen
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kolendry
sól i pieprz do smaku
1 kostka sera feta
200-300 g labneh Jasmeen
sok z ½ cytryny
1 ząbek czosnku
ulubione świeże zioła
sól i pieprz do smaku
Papryki faszerowane kaszą bulgur i warzywami z labneh
Papryki faszerowane to bardzo prosty przepis na pyszny i zdrowy obiad pełen warzyw. Bliskowschodniej nuty nadadzą daniu kasza bulgur i harissa oraz ser labneh! Wypróbujcie koniecznie – przepis przygotowała nasza ambasadorka Samar Khanafer.
Składniki:
3-4 duże papryki
½ szklanki kaszy bulgur
1 bakłażan
½ szklanki brązowej soczewicy
2 łyżki passaty pomidorowej
1 cebula
oliwa z oliwek
2 łyżeczki harissy Jasmeen
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kolendry
sól i pieprz do smaku
1 kostka sera feta
200-300 g labneh Jasmeen
sok z ½ cytryny
1 ząbek czosnku
ulubione świeże zioła
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W osobnych garnkach, w osolonej wodzie gotujemy soczewicę i kaszę bulgur. Następnie na patelni lekko podsmażamy cebulę posiekaną w drobną kostkę, a w dalszej kolejności podsmażamy bakłażana pokrojonego w kostkę. Wszystkie składniki: soczewicę, kaszę bulgur, cebulę, bakłażana, pastę pomidorową, harissę i przyprawy: kumin, kolendrę, sól i pieprz. Całość delikatnie podsmażamy na patelni. Papryki myjemy i przekrajamy na pół, następnie obficie nadziewamy i posypujemy pokruszonym serem feta. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Kiedy papryka się piecze, przygotowujemy sos z labneh. Mieszamy labneh, sok z cytryny, drobno posiekane zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Inne przepisy z wykorzystaniem labneh:
Krem z soczewicy z harissą i labneh
Miętowy chłodnik z labneh i grzankami z ciecierzycy
Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:
Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!