
z przepisu
SKŁADNIKI
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 ziemniaki
1 cebula
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki harissy Jasmeen
1 łyżeczka kuminu
½ łyżeczki kolendry
sól do smaku
sok z 1-½ cytryny
do podania: natka z pietruszki, labneh Jasmeen, oliwa z oliwek Jasmeen
Krem z soczewicy z harissą i labneh
Krem z soczewicy to pyszny, rozgrzewający i szybki w przygotowaniu posiłek, a harissa i labneh sprawią, że stanie się jedną z Waszych ulubionych zup w sezonie jesienno-zimowym. Przepis przygotowała nasza ambasadorka Samar Khanafer.
PRZEPIS NA KREM Z SOCZEWICY Z HARISSĄ I LABNEH
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 ziemniaki
1 cebula
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki harissy Jasmeen
1 łyżeczka kuminu
½ łyżeczki kolendry
sól do smaku
sok z 1 i ½ cytryny
do podania: natka pietruszki, labneh Jasmeen, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Na 2-3 łyżkach oliwy z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Po 1-2 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy, harissę, przyprawy, soczewicę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość podsmażamy 2-3 minuty, a następnie zalewamy wodą lub bulionem na wysokość 7-10 cm powyżej warzyw. Gotujemy na małym ogniu, aż do rozgotowania się wszystkich składników. Następnie blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny. Podajemy z labneh i posiekaną natką pietruszki.
Inne przepisy z wykorzystaniem harissy:
Krem z dyni z harissą i grzankami z ciecierzycy
Łosoś w zielonej harissie z salsą z orzechów piniowych
Bowl z grillowanymi warzywami i różaną harissą
Papryki faszerowane kaszą bulgur i warzywami z labneh
Tagine z wołowiną, harissą i daktylami
Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:
Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!