Krem z dyni z harissą i grzankami z ciecierzycy

40 minut
6
Wegetariańskie
Średnie
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

Zupa

1 kg dyni
2 ząbki czosnku
1 cebula
½ szklanki czerwonej soczewicy
½ -¾ l wody lub bulionu (warzywnego lub mięsnego)
sól i pieprz do smaku
1-2 łyżeczki harissy Jasmeen
1 łyżeczka kuminu
oliwa z oliwek Sandrini

Grzanki

200 g ugotowanej ciecierzycy
2 łyżki oliwy z oliwek Sandrini
1 łyżeczka kuminu
sól i pieprz do smaku

Do podania

sok z ćwiartki cytryny
świeża kolendra do posypania
Labneh Sandra

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

 

Aromatyczna i rozgrzewająca – taka jest ta zupa z dyni! Okraszona chrupiącymi grzankami z pieczonej ciecierzycy przenosi miłośników tego warzywa w świat zupełnie innych doznań.

Sprawdźcie jak szybko ją przygotować!

Do zimnej oliwy z oliwek wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażamy 2-3 minuty na małym ogniu. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w grube kostki dynię, marchew, kumin, harissę (w zależności od upodobania ostrości można dać jej znacznie więcej lub mniej) oraz przepłukaną pod bieżącą wodą soczewicę. Całość podsmażamy kolejne 2-3 minuty i zalewamy wodą lub bulionem. Gotujemy 20-30 minut aż dynia i marchew będzie miękka. Blendujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W międzyczasie, kiedy zupa się gotuje, zabieramy się za przygotowanie pieczonej ciecierzycy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciecierzycę mieszamy z oliwą z oliwek i przyprawami. Następnie przekładamy na blachę i pieczemy
25 – 30 minut od czasu do czasu mieszając.
Gorącą zupę wykładamy na talerz, dekorujemy jogurtem, posypujemy kolendrą i pieczoną ciecierzycą.

Smacznego!

PRODUKTY Z PRZEPISU