Bowl z falafelem, warzywami i sosem tahini

45 minut
2
Wegańskie
łatwe
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

1 opakowanie falafela Jasmeen
½ szklanki kaszy kuskus
½ pęczka natki z pietruszki
2-3 gałązki mięty
¼ szklanki oliwy z oliwek
sok z ½-1 cytryny
2-3 ugotowane lub upieczone buraki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka melasy z granatów Jasmeen
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka za’ataru Jasmeen
1 pomarańcza
pestki z ½ granatu
½ czerwonej cebuli
⅕ pęczka natki z pietruszki
⅓ szklanki tahini Jasmeen
1-2 łyżeczki harissy Jasmeen (opcjonalnie)
½ szklanki wody
sok z ½ cytryny
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki siedmiu przypraw arabskich Jasmeen
1 porcja hummusu Jasmeen
ulubione warzywa: pomidory, ogórki, rzodkiewki, awokado, pikle bliskowschodnie

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Bowl z falafelem, warzywami i sosem tahini

Bowl z falafelem, warzywami i sosem tahini to jesienna miska pełna fantastycznych smaków! Szykujcie składniki na bowla z falafelem, kuskusem, hummusem, warzywami i sosem tahini. Bowle to dania, które aż kipią kolorami i aromatami, a co najlepsze – za każdym razem mogą smakować zupełnie inaczej! Bo przecież ogranicza nas tylko wyobraźnia i… zawartość lodówki. Jeśli jednak wolicie jasne zasady w gotowaniu, to skorzystajcie z naszego przepisu. Podsumowując: pora zawiązać fartuszek, zakasać rękawy i przygotować coś pysznego!

bowl z falafelem, warzywami i sosem tahini

Co to jest falafel?

Falafele to smażone w głębokim tłuszczu kulki lub kotleciki z ciecierzycy, grochu, bobiku lub bobu, doprawione czosnkiem, natką pietruszki, kolendrą oraz kuminem. Dzięki smażeniu są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Falafel przywędrował na Zachód znad Morza Śródziemnego i jest oczywiście jednym z fundamentów kuchni bliskowschodniej. Ten orientalny przysmak jest w dodatku lubiany przez wegan i wegetarian na całym świecie, ponieważ stanowi dla nich roślinną alternatywę mięsa.

Nasz Falafel MIX to produkt, dzięki któremu bez wysiłku przyrządzicie w domu przepyszne bliskowschodnie danie! Wystarczą woda i olej. Użycie maszynki do falafeli gwarantuje ich jednakowy kształt i wielkość, co wpływa na równomierne smażenie i estetykę podawanej potrawy. Urządzenie sprawdzi się także przy formowaniu każdego rodzaju klopsików. Jeśli jednak nie macie tego typu urządzenia, nie martwcie się, bo bez wątpienia dacie radę przygotować falafele i bez niego.

pita z falafelem

Bowl z falafelem, warzywami i sosem tahini

Składniki:

1 opakowanie falafela Jasmeen
½ szklanki kaszy kuskus
½ pęczka natki z pietruszki
2-3 gałązki mięty
¼ szklanki oliwy z oliwek
sok z ½-1 cytryny
2-3 ugotowane lub upieczone buraki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka melasy z granatów Jasmeen
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka za’ataru Jasmeen
1 pomarańcza
pestki z ½ granatu
½ czerwonej cebuli
⅕ pęczka natki z pietruszki
⅓ szklanki tahini Jasmeen
1-2 łyżeczki harissy Jasmeen (opcjonalnie)
½ szklanki wody
sok z ½ cytryny
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki siedmiu przypraw arabskich Jasmeen
1 porcja hummusu Jasmeen
ulubione warzywa: pomidory, ogórki, rzodkiewki, awokado, pikle bliskowschodnie

Sposób przygotowania:

Falafel przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kaszę kuskus zalewamy gorącą wodą z niewielką ilością soli i 1 łyżką oliwy z oliwek. Po 5 minutach (kiedy kasza jest już miękka), dodajemy posiekane zioła, sok z cytryny i pozostałą oliwę z oliwek, po czym całość mieszamy.

Do osobnej miski wrzucamy buraki pokrojone w kostkę, pestki granatu, melasę z granatów, łyżeczkę za’ataru, wyfiletowaną pomarańczę, drobno pokrojoną cebulę i posiekaną natkę z pietruszki, a następnie całość mieszamy.

Tahini mieszamy z wodą, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do tahini można również dodać 1-2 łyżeczki harissy.  Doprawiamy do smaku solą i mieszanką siedmiu przypraw.

Składamy bowl: na głęboki talerz wykładamy kaszę, następnie układamy falafel, sałatkę z buraków, hummus i ulubione warzywa. Na koniec całość obficie polewamy sosem tahinowym.

Życzymy Wam smacznego, bo z pewnością takie będzie!

Inne przepisy z wykorzystaniem falafela:

Tortilla z hummusem i falafelem

Hummus z falafelem i sezonową sałatką

Inne przepisy z wykorzystaniem harissy:

Pieczone frytki z batatów z ostrym majonezem z harissą

Zapiekanka shepherd’s pie z jagnięciny/wołowiny i batatów

Inne przepisy z wykorzystaniem hummusu:

Bowl z grillowanymi warzywami i różaną harissą

Hummus i inne pasty na bazie ciecierzycy

Inne przepisy z wykorzystaniem melasy z granatów:

Grillowane skrzydełka w melasie z granatów

Pieczone bakłażany w sosie z melasy z sałatką i sosem tahini

Inne przepisy z wykorzystaniem za’ataru:

Paluchy serowe z akawi i za’atarem

Panzanella z pieczonym chlebem z za’atarem i serem feta

Inne przepisy z wykorzystaniem 7 przypraw arabskich:

Jesienny fatteh z chrupiącym czosnkiem

Kurczak z tahini

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

PRODUKTY Z PRZEPISU