Libańska pizza z mięsem wołowym i pomidorami oraz harissą Lahm bi Ajeen

30 minut + 2-3 h na wyrośnięcie ciasta
8-12
Z mięsem
Średnie
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

1 saszetka suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
700 g mąki pszennej
400 ml wody
300 g mielonej baraniny lub wołowiny
1-2 większe pomidory lub 1 opakowanie pomidorów w puszce
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
½ pęczka świeżej mięty
1 łyżka harissy Jasmeen
1 łyżeczka siedmiu przypraw arabskich Jasmeen
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
ayran Jasmeen
2-3 cytryny

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Libańska pizza Lahm bi Ajeen

Klasykę każdy zna, bo chyba nie ma tutaj nikogo, kto nie jadł włoskiej pizzy! Ale co z tą… bliskowschodnią? Libańska pizza Lahm bi Ajeen z mięsem wołowym i pomidorami, z dodatkiem harissy i ziół, podawana z ayranem, to bliskowschodnia propozycja, której po prostu musicie spróbować! Rozkoszujcie się jej niezwykłym smakiem, a to wie, może w międzyczasie ta pizza stanie się Waszą ulubioną?

Pora zatem wkroczyć do kuchni, ale najpierw sprawdźcie listę składników!

libańska pizza z mięsem wołowym i pomidorami oraz harissą Lahm bi Ajeen

Co to jest ayran?

Ayran to napój typu tureckiego, który jest przygotowywany na bazie jogurtu i wody z odrobiną soli. Powszechnie piją go mieszkańcy Bliskiego Wschodu, Bałkanów i Turcji. Podaje się go na zimno, ponieważ gasi pragnienie i orzeźwia, dlatego świetnie nadaje się podczas upalnych dni, zatem warto dodać go do letniego menu.

Ayran nie bez powodu kojarzy się z gorącym klimatem i pikantnymi potrawami, których w kuchni bliskowschodniej przecież nie brakuje! Koniecznie sięgnijcie po ten napój jogurtowy, aby złagodzić ich palące działanie, nie ma bowiem w takich przypadkach nic lepszego niż ayran. Z pewnością sprawdzi się na przykład podczas grilla!

 

Zobaczcie też nasze pozostałe produkty nabiałowe:

libańska pizza Lahm bi Ajeen z ayranem

Libańska pizza z mięsem wołowym i pomidorami oraz harissą Lahm bi Ajeen

Składniki:

1 saszetka suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
700 g mąki pszennej
400 ml wody
300 g mielonej baraniny lub wołowiny
1-2 większe pomidory lub 1 opakowanie pomidorów w puszce
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
½ pęczka świeżej mięty
1 łyżka harissy Jasmeen
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka siedmiu przypraw arabskich Jasmeen
ayran Jasmeen
2-3 cytryny

Sposób przygotowania:

Przesiewamy ⅓ szklanki mąki. Mieszamy składniki suche: mąkę, sól i drożdże. Następnie robimy zagłębienie w suchych składnikach i niewielką strużką zaczynamy wlewać ciepłą wodę, po czym całość zagniatamy przez 5 minut, podsypując pozostałą mąką w razie potrzeby, aż powstanie jednolite, miękkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny.

Pomidory, cebulę i zioła blendujemy. Wszystkie składniki mieszamy z mięsem, harissą i przyprawiamy na jednolitą, nieco rzadką masę, a potem formujemy z ciasta niewielkie kuleczki (8-12 sztuk, w zależności od wielkości), które następnie cienko rozwałkowujemy i nakładamy na nie mięso.

Pieczemy w nagrzanym do 240 stopni piekarniku przez 10-12 minut, aż ciasto będzie miało rumiane brzegi, a mięso się upiecze. Podajemy ciepłe, obficie skropione sokiem z cytryny. Do picia możemy podać ayran.

Życzymy Wam smacznego, bo bez wątpienia takie będzie!

Inne przepisy z wykorzystaniem harissy:

Tagine z wołowiną, harissą i daktylami

Krem z dyni z harissą i grzankami z ciecierzycy

Inne przepisy z wykorzystaniem 7 przypraw arabskich:

Bowl z falafelem, warzywami i sosem tahini

Pieczone bakłażany w sosie z melasy z sałatką i sosem tahini

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

PRODUKTY Z PRZEPISU