z przepisu
SKŁADNIKI
1 saszetka suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
700 g mąki pszennej
400 ml wody
300 g mielonej baraniny lub wołowiny
1-2 większe pomidory lub 1 opakowanie pomidorów w puszce
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
½ pęczka świeżej mięty
1 łyżka harissy Jasmeen
1 łyżeczka siedmiu przypraw arabskich Jasmeen
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
ayran Jasmeen
2-3 cytryny
Libańska pizza Lahm bi Ajeen
Klasykę każdy zna, bo chyba nie ma tutaj nikogo, kto nie jadł włoskiej pizzy! Ale co z tą… bliskowschodnią? Libańska pizza Lahm bi Ajeen z mięsem wołowym i pomidorami, z dodatkiem harissy i ziół, podawana z ayranem, to bliskowschodnia propozycja, której po prostu musicie spróbować! Rozkoszujcie się jej niezwykłym smakiem, a to wie, może w międzyczasie ta pizza stanie się Waszą ulubioną?
Pora zatem wkroczyć do kuchni, ale najpierw sprawdźcie listę składników!
Co to jest ayran?
Ayran to napój typu tureckiego, który jest przygotowywany na bazie jogurtu i wody z odrobiną soli. Powszechnie piją go mieszkańcy Bliskiego Wschodu, Bałkanów i Turcji. Podaje się go na zimno, ponieważ gasi pragnienie i orzeźwia, dlatego świetnie nadaje się podczas upalnych dni, zatem warto dodać go do letniego menu.
Ayran nie bez powodu kojarzy się z gorącym klimatem i pikantnymi potrawami, których w kuchni bliskowschodniej przecież nie brakuje! Koniecznie sięgnijcie po ten napój jogurtowy, aby złagodzić ich palące działanie, nie ma bowiem w takich przypadkach nic lepszego niż ayran. Z pewnością sprawdzi się na przykład podczas grilla!
Zobaczcie też nasze pozostałe produkty nabiałowe:
Libańska pizza z mięsem wołowym i pomidorami oraz harissą Lahm bi Ajeen
Składniki:
1 saszetka suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
700 g mąki pszennej
400 ml wody
300 g mielonej baraniny lub wołowiny
1-2 większe pomidory lub 1 opakowanie pomidorów w puszce
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
½ pęczka świeżej mięty
1 łyżka harissy Jasmeen
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka siedmiu przypraw arabskich Jasmeen
ayran Jasmeen
2-3 cytryny
Sposób przygotowania:
Przesiewamy ⅓ szklanki mąki. Mieszamy składniki suche: mąkę, sól i drożdże. Następnie robimy zagłębienie w suchych składnikach i niewielką strużką zaczynamy wlewać ciepłą wodę, po czym całość zagniatamy przez 5 minut, podsypując pozostałą mąką w razie potrzeby, aż powstanie jednolite, miękkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny.
Pomidory, cebulę i zioła blendujemy. Wszystkie składniki mieszamy z mięsem, harissą i przyprawiamy na jednolitą, nieco rzadką masę, a potem formujemy z ciasta niewielkie kuleczki (8-12 sztuk, w zależności od wielkości), które następnie cienko rozwałkowujemy i nakładamy na nie mięso.
Pieczemy w nagrzanym do 240 stopni piekarniku przez 10-12 minut, aż ciasto będzie miało rumiane brzegi, a mięso się upiecze. Podajemy ciepłe, obficie skropione sokiem z cytryny. Do picia możemy podać ayran.
Życzymy Wam smacznego, bo bez wątpienia takie będzie!
Inne przepisy z wykorzystaniem harissy:
Tagine z wołowiną, harissą i daktylami
Krem z dyni z harissą i grzankami z ciecierzycy
Inne przepisy z wykorzystaniem 7 przypraw arabskich:
Bowl z falafelem, warzywami i sosem tahini
Pieczone bakłażany w sosie z melasy z sałatką i sosem tahini