z przepisu
SKŁADNIKI
8 jajek z wolnego wybiegu
300 g świeżego szpinaku
100 g dyni½ sera feta
sól do smaku
½ łyżeczki za’ataru Jasmeen
2 łyżki oliwy z oliwek
Zapiekany w piekarniku omlet z dynią, szpinakiem,
fetą i za’atarem
Omlet to danie, które świetnie sprawdzi się o każdej porze dnia. Możecie zjeść go na śniadanie, zabrać w lunchboxie do pracy albo podać jako lekką kolację. Jest sycący i prosty do zrobienia, dlatego to idealna potrawa dla wszystkich, którzy nie są zapalonymi kucharzami i kucharkami. Jeśli marzycie o smacznym posiłku z bliskowschodnim akcentem, zobaczcie nasz przepis. Zapiekany w piekarniku omlet z dynią, szpinakiem, fetą i za’atarem czeka na odkrycie! Nasza jesienna propozycja z pewnością Wam zasmakuje!
Co to jest za’atar?
To bliskowschodnia mieszanka przypraw, która jest owiana wieloma tajemnicami. Jej receptura przez stulecia była jednym z najpilniej strzeżonych sekretów wielu rodzin, choć jej charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak jest znany już od starożytności. Jej wiodącym składnikiem jest tymianek. W za’atarze Jasmeen znajdziecie również zmielony sumak, pszenicę durum i prażone ziarna sezamu. Mieszanka ta jest doskonałym dodatkiem do:
-
- sałatek,
- pieczywa,
- dań mięsnych i rybnych,
- potraw z jajkami,
- hummusu,
- labneh.
Za’atar możecie kupić tutaj. Lubicie orientalne przyprawy? Zerknijcie też tu.
Zapiekany w piekarniku omlet z dynią, szpinakiem, fetą i za’atarem
Składniki:
8 jajek z wolnego wybiegu
300 g świeżego szpinaku
100 g dyni
½ sera feta
sól do smaku
½ łyżeczki za’ataru Jasmeen
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Dynię kroimy w grubsze plastry i pieczemy przez około 30 minut. W międzyczasie podsmażamy szpinak na patelni z odrobiną soli. Następnie przekładamy dynię i szpinak do naczynia żaroodpornego.
Jajka ubijamy w osobnej miseczce i wylewamy na warzywa. Następnie całość posypujemy serem feta i za’atarem. Całość pieczemy przez około 30-40 minut. Podajemy od razu z ulubioną sałatką.
Inne przepisy z wykorzystaniem za’ataru:
Dynia w za’atarze podana na baba ghanoush
Fattoush z pieczonym chlebem i za’atarem
Paluchy serowe z akawi i za’atarem
Panzanella z pieczonym chlebem z za’atarem i serem feta