Jesienny fatteh z chrupiącym czosnkiem

25 minut
2
Wegetariańskie
łatwe
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

300 g ugotowanej ciecierzycy Jasmeen
3 sztuki chleba arabskiego
300 g labneh Jasmeen
½ szklanki tahini Jasmeen
5 ząbków czosnku
½ łyżeczki siedmiu przypraw libańskich
3 łyżki masła klarowanego
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku

natka pietruszki
pestki granatu

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jesienny fatteh z chrupiącym czosnkiem

Zasmakuj w zdrowiu

Czosnek rozkochał już w sobie niejednego smakosza nie tylko ze względu na swój niepowtarzalny aromat, ale również właściwości lecznicze. W jednym ząbku znajdziecie całe bogactwo witamin (B1, B2, PP, C i A), aminokwasów, soli mineralnych (magnez, potas, wapń) oraz mikroelementów, dlatego jedzenie czosnku to idealny sposób, aby przygotować swoją odporność przed nadejściem zimy. Specjalnie na chłodniejszą porę roku nasza ambasadorka Samar Khanafer przygotowała dla Was pyszny i aromatyczny fatteh z chrupiącym czosnkiem, który można zjeść na śniadanie, lunch lub jako lekki obiad. Spróbujcie sami!

Fatteh, a co to takiego?

Dosłownie fatteh oznacza „kruszyć”. Podstawą tego dania są pokruszone, połamane chlebki pita.

jesienny fatteh z chrupiącym czosnkiem

Przepis na jesienny fatteh z chrupiącym czosnkiem

Składniki:

300 g ciecierzycy Jasmeen
3 sztuki chleba arabskiego
300 g labneh Jasmeen
½ szklanki tahini Jasmeen
5 ząbków czosnku
½ łyżeczki siedmiu przypraw libańskich
3 łyżki masła klarowanego
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku

natka pietruszki
pestki granatu

Sposób przygotowania:

Chleb arabski rozdzielamy na dwa płaty, skrapiamy z oliwą z oliwek i pieczemy 5-7 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. W międzyczasie w jednej miseczce ugotowaną ciecierzycę mieszamy z solą i siedmioma przyprawami libańskimi, a w drugiej labneh z tahini, 1 przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz solą. Jeśli mieszanka będzie za gęsta, można dodać niewielką ilość wody niegazowanej. Na patelni podgrzewamy masło klarowane wraz ze zwykłym masłem i dodajemy czosnek pokrojony w słupki.  Całość smażymy, aż czosnek się zarumieni. Na głębszy talerz wykładamy: chleb, ciecierzycę, labneh z tahini i opcjonalnie znowu powtarzamy warstwę, następnie całość polewamy masłem z czosnkiem i posypujemy posiekaną natką pietruszki i granatem. W tym daniu, oprócz chrupiącego czosnku, bardzo dobrze sprawdzą się też np. orzechy piniowe.

Smacznego! 

Inne przepisy z wykorzystaniem labneh:

Finger food (małe kanapki) z hummusem, baba ghanoush i labneh

Krem z soczewicy z harissą i labneh

Miętowy chłodnik z labneh i grzankami z ciecierzycy

Papryki faszerowane kaszą bulgur i warzywami z labneh

Sernik sezamowy

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!

PRODUKTY Z PRZEPISU