z przepisu
SKŁADNIKI
1 opakowanie ciasta francuskiego
½ szklanki za’ataru Jasmeen
¼ szklanki oliwy z oliwek
100 g sera akawi Jasmeen
Paluchy serowe z akawi i za’atarem
Często „łapie nas ochota” na szybką przekąskę akurat wtedy, kiedy w lodówce znajduje się niewiele składników. Nasza propozycja na paluchy serowe z akawi i za’atarem to przykład szybkiego dania, które sprawdzi się w takich przypadkach! Paluchy będą też pysznym dodatkiem do labneh, hummusu czy baba ghanoush.
Czym jest ser akawi?
Akawi to znany na Bliskim Wschodzie ser, który zazwyczaj wytwarza się z mleka krowiego. Ma biały kolor i gładką konsystencję oraz łagodny, słony smak, dlatego tak dobrze komponuje się z różnymi produktami. Można go dodać zarówno do wytrawnych sałatek czy pieczonych warzyw, jak i zapiec z zapiekanką czy pizzą. Sprawdzi się też w deserach i przekąskach z owocami.
Czym jest za’atar?
Za’atar to aromatyczna mieszanka przypraw, której wiodącym składnikiem jest tymianek. W za’atarze Jasmeen znajdziecie również zmielony sumak, pszenicę durum i prażone ziarna sezamu, które są kluczem do uzyskania niezwykłego, lekko kwaskowatego smaku. Za’atar jest doskonałym dodatkiem do sałatek, pieczywa oraz dań mięsnych i rybnych. Doskonale nadaje się także do dań śniadaniowych, w tym potraw z jajkami, jak również do hummusu i labneh.
Paluchy serowe z akawi i za’atarem
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
½ szklanki za’ataru Jasmeen
¼ szklanki oliwy z oliwek
100 g sera akawi Jasmeen
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie wykładamy na blat kuchenny lub stolnicę. Następnie delikatnie smarujemy je oliwą z oliwek i obficie posypujemy za’atarem oraz drobno startym serem akawi.
Całość przykrywamy folią i przyciskamy, jakbyśmy chcieli przykleić składniki do ciasta. Następnie kroimy ciasto w 3-centymetrowe paseczki i skręcamy. Tak przygotowane paluchy przekładamy na papier do pieczenia. Ponownie posypujemy odrobiną sera i delikatnie rolujemy, aby wgnieść ser w ciasto.
Pieczemy 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po 20 minutach paluchy warto obrócić na drugą stronę (część od blachy zawsze lepiej się przypieka).
Inne przepisy z wykorzystaniem za’ataru:
Domowa focaccia z za’atarem
Dynia w za’atarze podana na baba ghanoush
Fattoush z pieczonym chlebem i za’atarem
Panzanella z pieczonym chlebem z za’atarem i serem feta
Tosty z serem i aromatycznym za’atarem
Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na: