z przepisu
SKŁADNIKI
BAKŁAŻANY
2-3 bakłażany
3-4 łyżki melasy z granatów Jasmeen
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki soli
½ łyżeczka siedmiu przypraw arabskich Jasmeen
SOS TAHINI
5 łyżek tahini Jasmeen
sok z ½ cytryny
⅓-½ szklanki wody niegazowanej
sól do smaku
SAŁATKA
½ szklanki kaszy kuskus
2 upieczone buraki
1 granat
1 czerwona cebula
1 pęczek kolendry
¼ szklanki oliwy z oliwek
sok z ½ cytryny
1-2 łyżeczki miodu
sól do smaku
DO PODANIA
podprażony sezam
kolendra
Pieczone bakłażany w sosie z melasy, z sałatką
i sosem tahini
Bakłażan to jedno z ulubionych warzyw mieszkańców basenu Morza Śródziemnego, dlatego przygotowaliśmy przepis na danie, które rozpieści Wasze kubki smakowe. Sprawdźcie więc jak przygotować pieczone bakłażany w sosie z melasy z granatów, z sałatką z kaszy kuskus z burakami i ziołami oraz z sosem tahini.
Ta mieszanka smaków sprawi, że Wasze brzuszki będą zachwycone na tyle, że będziecie myśleć tylko o dokładce! Jeśli lubicie orientalne akcenty, dodatek 7 przypraw arabskich z pewnością Was ucieszy. Podsumowując: czeka na Was prawdziwa uczta!
Czym jest tahini?
Tahini to aromatyczna, kremowa pasta przygotowywana z nasion prażonego sezamu (nazywana również tahiną). Dzięki swojej konsystencji stanowi doskonały dodatek do bardzo gładkich i niepowtarzalnych w smaku sosów do sałatek, mięs lub orientalnych przystawek.
Dodatkowo tahini jest ważnym składnikiem słynnych potraw bliskowschodnich – hummusu, baba ghanoush i chałwy. Jeśli więc lubicie dania z orzechowym posmakiem, pasta sezamowa idealnie się do nich nada.
Pieczone bakłażany w sosie z melasy, z sałatką i sosem tahini
Składniki:
2-3 bakłażany
3-4 łyżki melasy z granatów Jasmeen
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki soli
½ łyżeczka siedmiu przypraw arabskich Jasmeen
5 łyżek tahini Jasmeen
sok z ½ cytryny
⅓-½ szklanki wody niegazowanej
sól do smaku
do podania: podprażony sezam, kolendra
½ szklanki kaszy kuskus
1 granat
2 upieczone buraki
1 czerwona cebula
¼ szklanki oliwy z oliwek
1 pęczek kolendry
sok z ½ cytryny
1-2 łyżeczki miodu
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Bakłażany myjemy, przekrajamy na pół i nacinamy w charakterystyczną kratkę. Następnie smarujemy mieszanką melasy z granatów z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą z oliwek, solą i 7 przyprawami arabskimi. Po tym pieczemy bakłażany przez około 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sałatkę. Kuskus zalewamy wodą z niewielką ilością soli na wysokość powyżej 1 cm. Dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, całość przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Buraki i cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie dodajemy granat, posiekaną kolendrę, oliwę z oliwek, miód i sok z cytryny. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą.
Tahini mieszamy z sokiem z cytryny, wodą i solą do smaku. Bakłażana po upieczeniu obficie polewamy sosem, a na koniec posypujemy świeżą kolendrą i prażonym sezamem. Podajemy od razu wraz z sałatką z kuskusu i buraków.
Na zakończenie życzymy Wam smacznego, bo z pewnością takie będzie!
Inne przepisy z wykorzystaniem melasy z granatów:
Bowl z grillowanym warzywami i różaną harissą
Grillowane skrzydełka w melasie z granatów
Tagine z dynią, morelami i soczewicą
Inne przepisy z wykorzystaniem mieszanki 7 przypraw arabskich:
Hummus z falafelem i sezonową sałatką
Jesienny fatteh z chrupiącym czosnkiem
Inne przepisy z wykorzystaniem tahini:
Grillowany kalafior z sosem tahinowym