z przepisu
SKŁADNIKI
½ bochenka białego, dobrej jakości chleba
1 czerwona cebula
2-3 pomidory
100 g czarnych lub zielonych oliwek
2-3 łyżki za’ataru Jasmeen
sól i pieprz do smaku
50 g sera parmezan
świeża bazylia
½ szklanki oliwy z oliwek
⅙ szklanki czerwonego octu winnego
½ kostki sera feta
Panzanella z pieczonym chlebem z za’atarem
i fetą
Lubicie łączyć składniki z różnych kuchni świata? Nic tak nie rozwija kulinarnie, jak przede wszystkim testowanie smaków i eksperymentowanie w kuchni! To skłoniło nas do stworzenia chlebowo-pomidorowej sałatki w toskańskim stylu ze szczyptą Orientu. Dosłownie szczyptą – aromatycznego za’ataru. Panzanella z pieczonym chlebem z za’atarem i fetą poleca się na obiad!
Czym jest za’atar?
Słowo za’atar w języku arabskim oznacza tymianek. Receptura tej przyprawy przez wieki była jednym z najpilniej strzeżonych sekretów wielu rodzin, chociaż jej charakterystyczny smak jest znany już od starożytności.
W mieszance ziół za’atar od Jasmeen znajdują się (oprócz tymianku) zmielony sumak, pszenica durum i prażone ziarna sezamu, które są kluczem do uzyskania niezwykłego, lekko kwaskowatego smaku.
Podsumowując: za’atar jest doskonałym dodatkiem do sałatek, pieczywa oraz dań mięsnych czy rybnych. Co więcej – doskonale nadaje się także do dań śniadaniowych, jak również do hummusu i labneh.
Panzanella z pieczonym chlebem z za’atarem i serem feta
Składniki:
½ bochenka białego, dobrej jakości chleba
1 czerwona cebula
2-3 pomidory
100 g czarnych lub zielonych oliwek
2-3 łyżki za’ataru Jasmeen
sól i pieprz do smaku
50 g sera parmezan
świeża bazylia
½ szklanki oliwy z oliwek
⅙ szklanki czerwonego octu winnego
½ kostki sera feta
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Następnie kroimy chleb w większą kostkę, mieszamy go z ½ szklanki oliwy z oliwek, za’atarem i szczyptą soli. Pieczemy, aż stanie się złocisty i chrupiący.
Na ostatnie 2-3 minuty pieczenia pieczywo posypujemy parmezanem i zapiekamy ponownie.
Pomidory kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i pozostawiamy na 10-15 minut. Później dodajemy do nich cebulę pokrojoną w cienkie piórka, oliwki, pokrojone liście bazylii i upieczony chleb.
Całość mieszamy wraz z dressingiem: oliwą z oliwek wymieszaną z octem winnym i szczyptą soli. Na sam koniec całość posypujemy pokruszonym serem feta. Możecie również użyć innego sera, na przykład akawi.
Na koniec możemy Wam życzyć tylko jednego – smacznego!
Inne przepisy z wykorzystaniem za’ataru:
Dynia w za’atarze podana na baba ghanoush
Fattoush z pieczonym chlebem i za’atarem
Naleśniki z pieczonymi warzywami i sosem tahini
Tosty z serem i aromatycznym za’atarem
Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na: