Panzanella z pieczonym chlebem z za’atarem i serem feta

30 minut
2
Wegetariańskie
łatwe
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

½ bochenka białego, dobrej jakości chleba
1 czerwona cebula
2-3 pomidory
100 g czarnych lub zielonych oliwek
2-3 łyżki za’ataru Jasmeen
sól i pieprz do smaku
50 g sera parmezan
świeża bazylia
½ szklanki oliwy z oliwek
⅙ szklanki czerwonego octu winnego
½ kostki sera feta

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Panzanella z pieczonym chlebem z za’atarem
i fetą

Lubicie łączyć składniki z różnych kuchni świata? Nic tak nie rozwija kulinarnie, jak przede wszystkim testowanie smaków i eksperymentowanie w kuchni! To skłoniło nas do stworzenia chlebowo-pomidorowej sałatki w toskańskim stylu ze szczyptą Orientu.  Dosłownie szczyptą – aromatycznego za’ataru. Panzanella z pieczonym chlebem z za’atarem i fetą poleca się na obiad! 

Czym jest za’atar?

Słowo za’atar w języku arabskim oznacza tymianek. Receptura tej przyprawy przez wieki była jednym z najpilniej strzeżonych sekretów wielu rodzin, chociaż jej charakterystyczny smak jest znany już od starożytności.

W mieszance ziół za’atar od Jasmeen znajdują się (oprócz tymianku) zmielony sumak, pszenica durum i prażone ziarna sezamu, które są kluczem do uzyskania niezwykłego, lekko kwaskowatego smaku.

Podsumowując: za’atar jest doskonałym dodatkiem do sałatek, pieczywa oraz dań mięsnych czy rybnych. Co więcej – doskonale nadaje się także do dań śniadaniowych, jak również do hummusu i labneh.

panzanella z pieczonym chlebem z za'atarem i fetą

Panzanella z pieczonym chlebem z za’atarem i serem feta

Składniki:

½ bochenka białego, dobrej jakości chleba
1 czerwona cebula
2-3 pomidory
100 g czarnych lub zielonych oliwek
2-3 łyżki za’ataru Jasmeen
sól i pieprz do smaku
50 g sera parmezan
świeża bazylia
½ szklanki oliwy z oliwek
⅙ szklanki czerwonego octu winnego
½ kostki sera feta

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Następnie kroimy chleb w większą kostkę, mieszamy go z ½ szklanki oliwy z oliwek, za’atarem i szczyptą soli. Pieczemy, aż stanie się złocisty i chrupiący.

Na ostatnie 2-3 minuty pieczenia pieczywo posypujemy parmezanem i zapiekamy ponownie.

Pomidory kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i pozostawiamy na 10-15 minut. Później dodajemy do nich cebulę pokrojoną w cienkie piórka, oliwki, pokrojone liście bazylii i upieczony chleb.

Całość mieszamy wraz z dressingiem: oliwą z oliwek wymieszaną z octem winnym i szczyptą soli. Na sam koniec całość posypujemy pokruszonym serem feta. Możecie również użyć innego sera, na przykład akawi.

Na koniec możemy Wam życzyć tylko jednego – smacznego!

Inne przepisy z wykorzystaniem za’ataru:

Domowa focaccia z za’atarem

Dynia w za’atarze podana na baba ghanoush

Fattoush z pieczonym chlebem i za’atarem

Naleśniki z pieczonymi warzywami i sosem tahini

Tosty z serem i aromatycznym za’atarem


Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

PRODUKTY Z PRZEPISU