z przepisu
SKŁADNIKI
400 g labneh Jasmeen
2 ząbki czosnku
sok z ½ cytryny
sól do smaku
100 g masła
2 łyżki harissy Jasmeen
½ łyżeczki kuminu i kolendry
4 jajka z wolnego wybiegu
do podania: pieczywo, świeże zioła
opcjonalnie: pieczona dynia lub pieczony bakłażan
Jajka po turecku na labneh z masłem z harissą
Był czas na jajka po benedyktyńsku, był czas na szakszukę, jednak teraz przyszła pora na jajka po turecku na labneh z masłem z harissą! Jeśli szukacie wyjątkowych przepisów na pyszne śniadanie, ten ma szansę stać się Waszym ulubionym. Doprawiony czosnkiem i cytryną serek labneh, roztopione masło z dodatkiem pikantnej harissy, jajka w koszulce z płynnym żółtkiem i świeże pieczywo. Czy to danie mogłoby być lepsze? Nie ma szans, bo już jest doskonałe!
Co to jest labneh?
Labneh to lekko solony, gęsty serek jogurtowy, który jest przygotowywany według bliskowschodniej receptury. Możecie go podawać np. z:
-
- kanapkami,
- sałatkami,
- pieczonymi warzywami,
- bowlami,
- zupami kremami,
- pieczywem, pitą, krakersami,
- naleśnikami, placuszkami, racuchami,
- zielonym lub czerwonym pesto,
- oliwą.
Chcecie dowiedzieć się więcej o labneh? Kliknijcie tutaj.
Zobaczcie też nasze pozostałe produkty nabiałowe:
Jajka po turecku na labneh z masłem z harissą
Składniki:
400 g labneh Jasmeen
2 ząbki czosnku
sok z ½ cytryny
sól do smaku
100 g masła
2 łyżki harissy Jasmeen
½ łyżeczki kuminu i kolendry
4 jajka z wolnego wybiegu
do podania: pieczywo, świeże zioła
opcjonalnie: pieczona dynia lub pieczony bakłażan
Sposób przygotowania:
Labneh mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i szczyptą soli. Na patelni rozpuszczamy masło z harissą, kolendrą i kuminem.
Następnie przygotowujemy jajka w koszulkach na patelni (jest to zdecydowanie łatwiejszy przepis, niż ten z użyciem garnka). Na patelnię wlewamy wodę (do poziomu 2-3 cm), dosypujemy niewielką ilość soli i wlewamy 2-3 łyżki octu winnego. Do gorącej, ale nie wrzącej wody, rozbijamy zimne jajko i gotujemy 1-2 minut pod przykryciem.
Labneh wykładamy na dwa głębsze talerze. Do każdej porcji dajemy 2 jajka w koszulce, całość polewamy masłem z harissą, a na koniec posypujemy ulubionymi ziołami. Podajemy z pieczywem.
Ten przepis można również zrobić w wersji 100% roślinnej. Zamiast labneh/jogurtu greckiego i masła można użyć ich roślinnych zamienników, zaś zamiast jajek upiec bakłażana lub dynię skropioną oliwą z oliwek i przyprawioną ulubionymi ziołami. Smacznego!
Inne przepisy z wykorzystaniem labneh:
Jesienny fatteh z chrupiącym czosnkiem
Naleśniki ze szpinakiem i szybkim sosem z labneh
Sernik na zimno z labneh i wodą różaną
Inne przepisy z wykorzystaniem harissy:
Bowl z falafelem, warzywami i sosem tahini
Krem z dyni z harissą i grzankami z ciecierzycy
Libańska pizza z mięsem wołowym i pomidorami oraz harissą Lahm bi Ajeen