Jajka po turecku na labneh z masłem z harissą

20 minut
2
Wegetariańskie
łatwe
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

400 g labneh Jasmeen
2 ząbki czosnku
sok z ½ cytryny
sól do smaku
100 g masła
2 łyżki harissy Jasmeen
½ łyżeczki kuminu i kolendry
4 jajka z wolnego wybiegu
do podania: pieczywo, świeże zioła
opcjonalnie: pieczona dynia lub pieczony bakłażan

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jajka po turecku na labneh z masłem z harissą

Był czas na jajka po benedyktyńsku, był czas na szakszukę, jednak teraz przyszła pora na jajka po turecku na labneh z masłem z harissą! Jeśli szukacie wyjątkowych przepisów na pyszne śniadanie, ten ma szansę stać się Waszym ulubionym. Doprawiony czosnkiem i cytryną serek labneh, roztopione masło z dodatkiem pikantnej harissy, jajka w koszulce z płynnym żółtkiem i świeże pieczywo. Czy to danie mogłoby być lepsze? Nie ma szans, bo już jest doskonałe!

jajka po turecku na labneh

Co to jest labneh?

Labneh to lekko solony, gęsty serek jogurtowy, który jest przygotowywany według bliskowschodniej receptury. Możecie go podawać np. z:

    • kanapkami,
    • sałatkami,
    • pieczonymi warzywami,
    • bowlami,
    • zupami kremami,
    • pieczywem, pitą, krakersami,
    • naleśnikami, placuszkami, racuchami,
    • zielonym lub czerwonym pesto,
    • oliwą.

Chcecie dowiedzieć się więcej o labneh? Kliknijcie tutaj.

labneh

Zobaczcie też nasze pozostałe produkty nabiałowe:

Jajka po turecku na labneh z masłem z harissą

Składniki:

400 g labneh Jasmeen
2 ząbki czosnku
sok z ½ cytryny
sól do smaku
100 g masła
2 łyżki harissy Jasmeen
½ łyżeczki kuminu i kolendry
4 jajka z wolnego wybiegu
do podania: pieczywo, świeże zioła
opcjonalnie: pieczona dynia lub pieczony bakłażan

Sposób przygotowania:

Labneh mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i szczyptą soli. Na patelni rozpuszczamy masło z harissą, kolendrą i kuminem.

Następnie przygotowujemy jajka w koszulkach na patelni (jest to zdecydowanie łatwiejszy przepis, niż ten z użyciem garnka). Na patelnię wlewamy wodę (do poziomu 2-3 cm), dosypujemy niewielką ilość soli i wlewamy 2-3 łyżki octu winnego. Do gorącej, ale nie wrzącej wody, rozbijamy zimne jajko i gotujemy 1-2 minut pod przykryciem.

Labneh wykładamy na dwa głębsze talerze. Do każdej porcji dajemy 2 jajka w koszulce, całość polewamy masłem z harissą, a na koniec posypujemy ulubionymi ziołami. Podajemy z pieczywem.

Ten przepis można również zrobić w wersji 100% roślinnej. Zamiast labneh/jogurtu greckiego i masła można użyć ich roślinnych zamienników, zaś zamiast jajek upiec bakłażana lub dynię skropioną oliwą z oliwek i przyprawioną ulubionymi ziołami. Smacznego!

Inne przepisy z wykorzystaniem labneh:

Jesienny fatteh z chrupiącym czosnkiem

Naleśniki ze szpinakiem i szybkim sosem z labneh

Sernik na zimno z labneh i wodą różaną

Inne przepisy z wykorzystaniem harissy:

Bowl z falafelem, warzywami i sosem tahini

Krem z dyni z harissą i grzankami z ciecierzycy

Libańska pizza z mięsem wołowym i pomidorami oraz harissą Lahm bi Ajeen

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

PRODUKTY Z PRZEPISU