Labneh Jasmeen serek jogurtowy typu arabskiego

Labneh Jasmeen

Labneh to lekko solony, gęsty serek jogurtowy, który jest przygotowywany według bliskowschodniej receptury.

Jest idealny do kanapek, jako baza twarożku z rzodkiewką i szczypiorkiem albo jako dodatek do śniadaniowego bowla z bakaliami, owocami i miodem. Poza tym znakomicie zastępuje ricottę – wypróbujcie go jako składnik sernika, tarty lub naleśnikowego farszu. Nałożony na świeże, chrupkie pieczywo, pitę czy krakersa sprawi, że poczujecie niebo w gębie. Możecie go podawać z zielonym lub czerwonym pesto oraz dodawać do pieczonych warzyw czy zup kremów.

Ten bliskowschodni serek tworzy również doskonały duet z pikantną harissą. Możecie połączyć te składniki samodzielnie w domu, ale dla tych, którzy nie lubią brudzić naczyń, mamy doskonałe rozwiązanie! Gotowy produkt – labneh z harissą. Prawda, że proste?

Produkt na medal!

Zawsze wiedzieliśmy, że nasze produkty są na medal, ale teraz mamy na to dowód! Nasz serek labneh zdobył w konkursie „Smak Sera 2022” certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022– Smak Sera” oraz I miejsce w kategorii „Sery świeże i krótko dojrzewające, w tym twarogi”!

To dla nas miłe wyróżnienie, które potwierdza nasze przekonanie o tym, że kuchnia bliskowschodnia jest pyszna!

Z czym można podawać labneh?

    • kanapkami,
    • sałatkami,
    • pieczonymi warzywami,
    • bowlami,
    • zupami kremami,
    • pieczywem, pitą, krakersami,
    • naleśnikami, placuszkami, racuchami,
    • zielonym lub czerwonym pesto,
    • oliwą.

labneh

Przepisy