Ayran Jasmeen napój typu tureckiego

Napój typu tureckiego ayran Jasmeen

Ayran to napój typu tureckiego, który jest przygotowywany na bazie jogurtu i wody z odrobiną soli. Powszechnie piją go mieszkańcy Bliskiego Wschodu, Bałkanów i Turcji. Podaje się go na zimno, ponieważ gasi pragnienie i orzeźwia, dlatego świetnie nadaje się podczas upalnych dni.

Nie bez powodu kojarzy się z gorącym klimatem i pikantnymi potrawami, których w kuchni bliskowschodniej przecież nie brakuje! Nie ma bowiem nic lepszego, co łagodziłoby ich palące działanie, niż ten napój jogurtowy. Sprawdzi się idealnie na grillu!

ayran

Zobaczcie nasze pozostałe produkty nabiałowe:

Czym jest harissa?

Harissa to gęsta i ostra pasta z papryczek chilli, która zadowoli podniebienia wszystkich tych, którzy szukają w daniach pikantnej nuty i aromatu przypraw! Nadaje potrawom intensywnej barwy, pogłębia ich smak i dodaje im ostrości.

Harissa jest tradycyjnym dodatkiem do dań kuchni Bliskiego Wschodu, pochodzącą z Afryki Północnej. Harissa nadaje potrawom intensywnej barwy, pogłębia ich smak i dodaje im ostrości. To świetny dodatek do zup i gulaszów, sosów, marynat, mięsa czy jajek w różnych postaciach.

Jeśli dotychczas jej nie próbowaliście, powinniście zaopatrzyć w nią swoją kuchnię. Oczywiście w duecie z ayranem!

harissa

Sprawdźcie przepisy Jasmeen na dania z pastą z ostrych papryczek chilli, do których ayran będzie idealnie pasować!

Harissę możecie kupić tutaj.

Przepisy