Prażone pestki z sosem sojowym

15
1-2
Wegańskie
łatwe
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

½ szklanki ziaren słonecznika
½ szklanki ziaren dyni
2-3 łyżki sosu sojowego

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Prażone pestki z sosem sojowym

Zobaczcie nasz przepis na prażone pestki z sosem sojowym! Myślicie, że go nie potrzebujecie? Przeczytajcie naszą wskazówkę dotyczącą prażenia, a przekonacie się, że czasami najprostsze z pozoru czynności są tymi… najtrudniejszymi. Jeśli lubicie pochrupać, ten przepis na stałe zagości w Waszych kulinarnych notatnikach. Pestki dyni i słonecznika z dodatkiem słonej glazury z sosu sojowego będą pysznym dodatkiem do sałatek, zup czy przekąsek.

prażone pestki słonecznika i dyni

Prażone pestki z sosem sojowym

Składniki:

½ szklanki ziaren słonecznika
½ szklanki ziaren dyni
2-3 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Następnie na blachę wyłożoną papierem wykładamy pestki słonecznika i dyni. Prażymy 7-10 minut. Od razu po wyjęciu mieszamy pestki z sosem sojowym. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Wskazówka:

Ten przepis wydaje się być bardzo prosty, ale zazwyczaj prażymy pestki źle. Przyjęło się, że najlepiej praży się je na patelni, ale wtedy nie prażymy ich równomiernie, tylko przypiekamy z jednej strony. Sposób z prażeniem ich w piekarniku jest dużo łatwiejszy, szybszy i sprawia, że ziarna oraz orzechy prażone są równomiernie (ponieważ równomiernie podgrzewamy tłuszcz w nich zawarty).

Trzeba jednak uważać, żeby ich nie spalić, bo sam proces jest bardzo szybki i wystarczy przytrzymać je o minutę za długo, aby czuć było spaleniznę. Ważne jest, aby prażyć podobnej wielkości orzechy albo ich konkretny rodzaj. Spokojnie można wymieszać pestki słonecznika z pestkami dyni, ale orzechy włoskie, laskowe czy migdały najlepiej prażyć osobno (są różnej wielkości i różnie będą się prażyć).

Orzechy i ziarna po wyjęciu z piekarnika są nadal gorące. Wymieszanie ich z sosem sojowym sprawia, że zyskują słoną glazurę i nadal są chrupiące. Tak przygotowane orzechy i pestki można potem użyć do przekąsek, sałatek czy zup.

Inne przepisy z wykorzystaniem pestek:

Czekoladowo-różana granola z orzechami i pestkami

Sałatka z ciecierzycą i warzywami

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

PRODUKTY Z PRZEPISU