Naleśniki ze szpinakiem i szybkim sosem z labneh

40 minut
4
Wegetariańskie
łatwe
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

2 ząbki czosnku
300 g świeżego szpinaku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka sumaku
1 cebula
sól i pieprz do smaku

200 g labneh Jasmeen
1 ząbek czosnku
sok z ½ cytryny
sól i pieprz do smaku

2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
2 łyżki rozpuszczonego masła
¾ szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Naleśniki ze szpinakiem i szybkim sosem z labneh

Kto z nas nie lubi naleśników? Co najważniejsze – sposobów ich przygotowania są dziesiątki! Na słodko, na wytrawnie, z owocami, z warzywami, z dżemem, z kremem czekoladowym – innymi słowy: każdy znajdzie ulubione smaki i dodatki. Dziś mamy dla Was przepis na naleśniki ze szpinakiem i szybkim sosem z labneh, które na pewno Wam zasmakują, więc nie ma na co czekać!

Labneh to lekko solony i gęsty serek jogurtowy, który jest przygotowywany według bliskowschodniej receptury. Możecie go dodać na przykład do kanapek, zup kremów czy śniadaniowego bowla. Dodatkowo znakomicie zastępuje ricottę, zatem wypróbujcie go jako składnik tarty lub ciasta. Podsumowując: labneh to wszechstronny produkt, który przyda się w każdej lodówce!

naleśniki z labneh jasmeenszpinak

Składniki:


2 ząbki czosnku 
300 g świeżego szpinaku 
2-3 łyżki oliwy z oliwek 
sok z ½ cytryny 
1 łyżeczka sumaku 
1 cebula 
sól i pieprz do smaku 

200 g labneh Jasmeen 
1 ząbek czosnku 
sok z ½ cytryny 
sól i pieprz do smaku 

2 jajka 
1 szklanka mąki pszennej 
1 łyżeczka cukru 
½ łyżeczki soli 
2 łyżki rozpuszczonego masła 
¾ szklanki mleka 
1 szklanka wody gazowanej 

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania naleśników. W dużej misce mieszamy jajka, mąkę pszenną, cukier, sól, roztopione masło i wodę gazowaną. Po tym zostawiamy ciasto na 15 minut.

Następnie rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki (podczas smażenia pierwszego naleśnika warto użyć niewielkiej ilości masła klarowanego lub oleju).

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie delikatnie podsmażamy ją na oliwie z oliwek. Po 5 minutach dodajemy szpinak. Całość mieszamy i przykrywamy pokrywką.

Po kolejnych 2-3 minutach mieszamy i dodajemy sok z cytryny, sumak, przeciśnięty przez praskę czosnek. Potem całość podsmażamy jeszcze 2-3 minuty i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Naleśniki smarujemy obficie szpinakiem, zawijamy i delikatnie obsmażamy ponownie, więc teraz jest chwila na przygotowanie sosu. Labneh mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem. Podsmażonego naleśnika jemy od razu, obficie smarując sosem. 

Smacznego!

Inne przepisy z wykorzystaniem labneh:

Grillowane szparagi z labneh, jajkiem w koszulce i palonym masłem

Jesienny fatteh z chrupiącym czosnkiem

Krem z soczewicy z harissą i labneh

Miętowy chłodnik z labneh i grzankami z ciecierzycy

Sernik na zimno z labneh i wodą różaną

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

PRODUKTY Z PRZEPISU