Naleśniki ze szpinakiem i szybkim sosem z labneh

Kto z nas nie lubi naleśników? Co najważniejsze – sposobów ich przygotowania są dziesiątki! Na słodko, na wytrawnie, z owocami, z warzywami, z dżemem, z kremem czekoladowym – innymi słowy: każdy znajdzie ulubione smaki i dodatki. Dziś mamy dla Was przepis na naleśniki ze szpinakiem i szybkim sosem z labneh, które na pewno Wam zasmakują, więc nie ma na co czekać!

Labneh to lekko solony i gęsty serek jogurtowy, który jest przygotowywany według bliskowschodniej receptury. Możecie go dodać na przykład do kanapek, zup kremów czy śniadaniowego bowla. Dodatkowo znakomicie zastępuje ricottę, zatem wypróbujcie go jako składnik tarty lub ciasta. Podsumowując: labneh to wszechstronny produkt, który przyda się w każdej lodówce!

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania naleśników. W dużej misce mieszamy jajka, mąkę pszenną, cukier, sól, roztopione masło i wodę gazowaną. Po tym zostawiamy ciasto na 15 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki (podczas smażenia pierwszego naleśnika warto użyć niewielkiej ilości masła klarowanego lub oleju). Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie delikatnie podsmażamy ją na oliwie z oliwek. Po 5 minutach dodajemy szpinak. Całość mieszamy i przykrywamy pokrywką.

Po kolejnych 2-3 minutach mieszamy i dodajemy sok z cytryny, sumak, przeciśnięty przez praskę czosnek. Potem całość podsmażamy jeszcze 2-3 minuty i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Naleśniki smarujemy obficie szpinakiem, zawijamy i delikatnie obsmażamy ponownie, więc teraz jest chwila na przygotowanie sosu. Labneh mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem. Podsmażonego naleśnika jemy od razu, obficie smarując sosem. 

Smacznego!

Co to jest labneh?

Labneh to lekko solony, gęsty serek jogurtowy, który jest przygotowywany według bliskowschodniej receptury.

Jest idealny do kanapek, jako baza twarożku z rzodkiewką i szczypiorkiem albo jako dodatek do śniadaniowego bowla z bakaliami, owocami i miodem. Poza tym znakomicie zastępuje ricottę – wypróbujcie go jako składnik sernika, tarty lub naleśnikowego farszu. Nałożony na świeże, chrupkie pieczywo, pitę czy krakersa sprawi, że poczujecie niebo w gębie. Możecie go podawać z zielonym lub czerwonym pesto oraz dodawać do pieczonych warzyw czy zup kremów.

Ten bliskowschodni serek tworzy również doskonały duet z pikantną harissą. Możecie połączyć te składniki samodzielnie w domu, ale dla tych, którzy nie lubią brudzić naczyń, mamy doskonałe rozwiązanie! 

Zawsze wiedzieliśmy, że nasze produkty są na medal, ale teraz mamy na to dowód! Nasz serek labneh zdobył w konkursie „Smak Sera 2022” certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022– Smak Sera” oraz I miejsce w kategorii „Sery świeże i krótko dojrzewające, w tym twarogi”!

To dla nas miłe wyróżnienie, które potwierdza nasze przekonanie o tym, że kuchnia bliskowschodnia jest pyszna!

Udostępnij:

Po więcej przepisów kuchni bliskowschodniej zapraszamy na naszą grupę na Facebooku. 

Produkty z przepisu:

Labneh to lekko solony, gęsty serek jogurtowy, który jest przygotowywany według bliskowschodniej receptury. 

KONTAKT

PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne

info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601