z przepisu
SKŁADNIKI
300 g płatków owsianych (zwykłych, nie instant)
100-150 g ulubionych orzechów i pestek (orzechy laskowe, pistacje, nerkowce orzechy włoskie Jasmeen, migdały Jasmeen, pestki słonecznika Jasmeen, pestki dyni Jasmeen)
200 g rodzynek Jasmeen, żurawiny Jasmeen lub suszonych wiśni
4-5 łyżek oleju kokosowego lub oleju słonecznikowego
2 łyżki gorzkiego kakao
100-200 g miodu
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki wody różanej Jasmeen
2 łyżki płatków róży
Czekoladowo-różana granola
z orzechami i pestkami
Czy można lepiej zacząć dzień niż miseczką czekoladowo-różanej granoli z orzechami i pestkami? Nie sądzimy! Jeśli lubicie pożywne śniadanie, ten przepis jest dla Was. Fani i fanki chrupania z pewnością będą zadowoleni, bo ta granola to prawdziwa eksplozja smaków. Wybierzcie więc ulubione orzechy i pestki, uszykujcie czekoladę i miód, bo pora zrobić coś pysznego!
Czekoladowo-różana granola z orzechami i pestkami
Składniki:
300 g płatków owsianych (zwykłych, nie instant)
100-150 g ulubionych orzechów i pestek (orzechy laskowe, pistacje, nerkowce orzechy włoskie Jasmeen, migdały Jasmeen, pestki słonecznika Jasmeen, pestki dyni Jasmeen)
200 g rodzynek Jasmeen, żurawiny Jasmeen lub suszonych wiśni
4-5 łyżek oleju kokosowego lub oleju słonecznikowego
2 łyżki gorzkiego kakao
100-200 g miodu
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki wody różanej Jasmeen
2 łyżki płatków róży
Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do miski wsypujemy płatki owsiane, ulubione orzechy i kakao. W małym garnuszku podgrzewamy miód, olej kokosowy lub słonecznikowy i wodę różaną. Całość dobrze mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut, co 5 minut mieszając.
Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie mieszamy z rodzynkami, żurawiną lub suszonymi wiśniami, płatkami róży oraz pokruszoną gorzką czekoladą. Przechowujemy w szczelnie zamykanym słoiku.
W tym przepisie panuje naprawdę duża dowolność. Granola za każdym razem może wyglądać nieco inaczej – w zależności od tego, jakie orzechy i bakalie wybierzemy. Do granoli można również dodać ½ łyżeczki przypraw (cynamonu, kardamonu czy anyżu).
Na koniec nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć Wam smacznego! Z pewnością takie będzie!
Inne przepisy z wykorzystaniem wody z kwiatów róży:
Cold brew na bazie zielonej herbaty, hibiskusa, płatków róży i wody różanej
Pieczone śliwki z wodą różaną i kardamonem pod kruszonką
Sernik na zimno z labneh i wodą różaną
Inne przepisy z wykorzystaniem pestek i orzechów:
Łosoś w zielonej harissie z salsą z orzechów piniowych
Prażone pestki z sosem sojowym
Sałatka z ciecierzycą i warzywami