Sernik na zimno z labneh i wodą różaną

12 h
12
Wegetariańskie
łatwe
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

200 g herbatników
40 g masła
50 ml mleka
800 g labneh
200 g mascarpone
2 łyżki wody różanej Jasmeen
100 g konfitury różanej (opcjonalnie)
50 g cukru (lub więcej)
1 łyżeczka kardamonu
15 g żelatyny w proszku

DO PRZYBRANIA
pieczony rabarbar, maliny lub truskawki
świeże zioła
płatki róż
galaretka

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Sernik na zimno z labneh i wodą różaną

Mało które ciasto jest tak uwielbiane jak sernik i nie ma w tym nic dziwnego! Co powiecie w te ciepłe dni na sernik na zimno z labneh i wodą różaną z dodatkiem mascarpone i konfitury z płatków róż? Mamy nadzieję, że wyłącznie gromkie: „dajcie nam przepis na ten pyszny serniczek!”.

Nabiał jest nieodzownym składnikiem wielu popularnych potraw kuchni bliskowschodniej. Jednym z produktów, które są chętnie wykorzystywane na Bliskim Wschodzie jest labneh, czyli lekko solony, gęsty serek jogurtowy. 

Po pierwsze: możecie go dodać do kanapek, stanowi świetną bazę twarożku z rzodkiewką i szczypiorkiem. Po drugie: świetnie pasuje również do naleśników czy śniadaniowego bowla z bakaliami, owocami i miodem. Dodatkowo znakomicie zastępuje ricottę – wypróbujcie go jako składnik tarty lub ciasta. Dziś przepis na ciasto na zimno – na pewno Wam zasmakuje, więc do dzieła!

sernik na zimno z labneh i wodą różanąwoda z kwiatów róży Jasmeen

Sernik na zimno z labneh, mascarpone, wodą różaną i konfiturą z płatków róż

Składniki:

200 g herbatników
40 g masła
50 ml mleka
800 g labneh
200 g mascarpone
2 łyżki wody różanej Jasmeen
100 g konfitury różanej (opcjonalnie)
50 g cukru (lub więcej)
1 łyżeczka kardamonu
15 g żelatyny w proszku

do przybrania:
pieczony rabarbar, maliny lub truskawki
świeże zioła
płatki róż
galaretka

Sposób przygotowania:

Herbatniki blendujemy w malakserze na drobny piasek, następnie mieszamy z rozpuszczonym masłem i mlekiem, po tym przekładamy masę do okrągłej tortownicy o średnicy 28 cm.

Labneh mieszamy z mascarpone, kardamonem i konfiturą różaną. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i powoli wlewamy do masy, nieustannie mieszając. Masę przelewamy na spód i wkładamy do lodówki do schłodzenia na noc, a później dekorujemy ciasto ulubionymi owocami sezonowymi, na przykład truskawkami, malinami lub pieczonym rabarbarem.

Smacznego!

Inne przepisy z wykorzystaniem labneh:

Miętowy chłodnik z labneh i grzankami z ciecierzycy

Papryki faszerowane kaszą bulgur i warzywami z labneh

Sernik sezamowy

Inne przepisy z wykorzystaniem wody różanej:

Napój z melasy z granatów i wody różanej (jallab)

Pieczone śliwki z wodą różaną i kardamonem pod kruszonką

Ramadanowe ciasteczka maamoul z daktylami

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

 

PRODUKTY Z PRZEPISU