Labneh z harissą Jasmeen serek jogurtowy typu arabskiego

Labneh z harissą Jasmeen

Nieodzownym składnikiem wielu popularnych potraw kuchni bliskowschodniej jest nabiał. Jednym z produktów, które są chętnie wykorzystywane na Bliskim Wschodzie, jest lekko solony, gęsty serek jogurtowy. Jeśli do tego lubicie pikantne smaki, labneh z harissą jest propozycją idealną!

Czy słono-pikantny serek może mieć swoich wielbicieli? Oczywiście! Jego smak sprawdzi się zarówno w wytrawnych tartach, jak i naleśnikowych farszach. Możecie go dodawać do chrupkiego pieczywa, pity oraz krakersów. Labneh z harissą to również idealny dodatek do pieczonych warzyw, zup kremów, kanapek czy sałatek. Dodatkowo może być też bazą twarożku lub warzywnego bowla. Podsumowując: to bardzo uniwersalny produkt, który warto mieć w swojej lodówce!

labneh z harissą

Czym jest harissa?

To gęsta i ostra pasta z papryczek chilli, która jest tradycyjnym dodatkiem do dań kuchni Bliskiego Wschodu, pochodzącą z Afryki Północnej. Światową sławę i uznanie zyskała zaledwie kilka lat temu, zadowalając podniebienia wszystkich tych, którzy szukają w daniach pikantnej nuty i aromatu przypraw. Harissa nadaje potrawom intensywnej barwy, pogłębia ich smak i dodaje im ostrości.

harissa

Produkt na medal!

Labneh Jasmeen to produkt na medal i mamy na to dowód! Zdobył w konkursie „Smak Sera 2022” certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022– Smak Sera” oraz I miejsce w kategorii „Sery świeże i krótko dojrzewające, w tym twarogi”!

Jakość i smak bronią się same!

Z czym można podawać labneh z harissą?

    • bowlami,
    • sałatkami,
    • pieczywem, pitą, krakersami,
    • pieczonymi warzywami,
    • zielonym lub czerwonym pesto,
    • kanapkami,
    • zupami kremami,
    • naleśnikami, placuszkami, racuchami,
    • oliwą.

Sprawdźcie nasze przepisy z labneh! Możecie w nich użyć również tego w wersji z harissą.

Przepisy