Labneh z harissą Jasmeen serek jogurtowy typu arabskiego
Produkt: Labneh z harissą Jasmeen
Waga/objętość: 250 g
Składniki: śmietanka, koncentrat białek mlecznych, stabilizator (E1422, E410), sól, czyste kultury mleczarskie, harissa 3%, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja konserwująca: sorbinian potasu
Labneh z harissą Jasmeen
Nieodzownym składnikiem wielu popularnych potraw kuchni bliskowschodniej jest nabiał. Jednym z produktów, które są chętnie wykorzystywane na Bliskim Wschodzie, jest lekko solony, gęsty serek jogurtowy. Jeśli do tego lubicie pikantne smaki, labneh z harissą jest propozycją idealną!
Czy słono-pikantny serek może mieć swoich wielbicieli? Oczywiście! Jego smak sprawdzi się zarówno w wytrawnych tartach, jak i naleśnikowych farszach. Możecie go dodawać do chrupkiego pieczywa, pity oraz krakersów. Labneh z harissą to również idealny dodatek do pieczonych warzyw, zup kremów, kanapek czy sałatek. Dodatkowo może być też bazą twarożku lub warzywnego bowla. Podsumowując: to bardzo uniwersalny produkt, który warto mieć w swojej lodówce!
Czym jest harissa?
To gęsta i ostra pasta z papryczek chilli, która jest tradycyjnym dodatkiem do dań kuchni Bliskiego Wschodu, pochodzącą z Afryki Północnej. Światową sławę i uznanie zyskała zaledwie kilka lat temu, zadowalając podniebienia wszystkich tych, którzy szukają w daniach pikantnej nuty i aromatu przypraw. Harissa nadaje potrawom intensywnej barwy, pogłębia ich smak i dodaje im ostrości.
Produkt na medal!
Labneh Jasmeen to produkt na medal i mamy na to dowód! Zdobył w konkursie „Smak Sera 2022” certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022– Smak Sera” oraz I miejsce w kategorii „Sery świeże i krótko dojrzewające, w tym twarogi”!
Jakość i smak bronią się same!
Z czym można podawać labneh z harissą?
-
- bowlami,
- sałatkami,
- pieczywem, pitą, krakersami,
- pieczonymi warzywami,
- zielonym lub czerwonym pesto,
- kanapkami,
- zupami kremami,
- naleśnikami, placuszkami, racuchami,
- oliwą.
Sprawdźcie nasze przepisy z labneh! Możecie w nich użyć również tego w wersji z harissą.
Przepisy
- Finger food (małe kanapki) z hummusem, baba ghanoush i labneh
- Grillowane szparagi z labneh, jajkiem w koszulce i palonym masłem
- Jesienny fatteh z chrupiącym czosnkiem
- Krem z soczewicy z harissą i labneh
- Naleśniki ze szpinakiem i szybkim sosem z labneh
- Papryki faszerowane kaszą bulgur i warzywami z labneh