Melasa z granatów Jasmeen Aromatyczny dodatek

Melasa z granatów Jasmeen

Melasa z granatów to niezwykły arabski specjał. Ten syrop o słodko-kwaśnym, lekko cierpkim smaku jest bardzo gęsty i ma brunatną, ciemnobrązową barwę. Powstaje poprzez długie gotowanie owoców granatu na wolnym ogniu i odparowanie wody.

Melasa z granatów przenosi dania na zupełnie inny kulinarny poziom. Można ją dodać do typowo bliskowschodnich dań, jednak fantastycznie podkreśli też charakter tradycyjnych potraw. Melasa uwydatni smak sałatek i dań z warzyw, a także sprawdzi się jako marynata do mięs i ryb, ponieważ dzięki niej mięso kruszeje. Dodana do deserów doskonale uzupełni je swoją słodyczą. Może być dodawana do napojów i drinków alkoholowych oraz świetnie komponuje się z tahiną.

melasa z granatówmelasa z granatów

Do czego można wykorzystać melasę z granatów?

    • do słodkich wypieków (ciast i ciastek);
    • do napojów alkoholowych;
    • do napojów bezalkoholowych (lemoniady, wody, mrożonej herbaty, koktajli);
    • do herbaty;
    • do deserów;
    • do naleśników, gofrów, pankejków i placuszków;
    • do zup;
    • do sałatek i surówek;
    • do marynaty do mięsa i ryb;
    • do pieczonych warzyw;
    • do dressingu;
    • do past warzywnych.

Przepisy

Kup teraz