Melasa z granatów Jasmeen Aromatyczny dodatek
Produkt: Melasa z granatów Jasmeen
Waga/objętość: 250 ml
Składniki: owoce granatu, sól, cukier
Melasa z granatów Jasmeen
Melasa z granatów to niezwykły arabski specjał. Ten syrop o słodko-kwaśnym, lekko cierpkim smaku jest bardzo gęsty i ma brunatną, ciemnobrązową barwę. Powstaje poprzez długie gotowanie owoców granatu na wolnym ogniu i odparowanie wody.
Melasa z granatów przenosi dania na zupełnie inny kulinarny poziom. Można ją dodać do typowo bliskowschodnich dań, jednak fantastycznie podkreśli też charakter tradycyjnych potraw. Melasa uwydatni smak sałatek i dań z warzyw, a także sprawdzi się jako marynata do mięs i ryb, ponieważ dzięki niej mięso kruszeje. Dodana do deserów doskonale uzupełni je swoją słodyczą. Może być dodawana do napojów i drinków alkoholowych oraz świetnie komponuje się z tahiną.
Do czego można wykorzystać melasę z granatów?
-
- do słodkich wypieków (ciast i ciastek);
- do napojów alkoholowych;
- do napojów bezalkoholowych (lemoniady, wody, mrożonej herbaty, koktajli);
- do herbaty;
- do deserów;
- do naleśników, gofrów, pankejków i placuszków;
- do zup;
- do sałatek i surówek;
- do marynaty do mięsa i ryb;
- do pieczonych warzyw;
- do dressingu;
- do past warzywnych.
Przepisy
- Bowl z grillowanymi warzywami i różaną harissą
- Grillowany kalafior z sosem tahinowym
- Tagine z dynią, morelami i soczewicą
- Naleśniki z pieczonymi warzywami i sosem tahini
- Błyskawiczne baba ghanoush
- Stek w zielonej harissie
- Hummus z falafelem i sezonową sałatką
- Finger food (małe kanapki) z hummusem, baba ghanoush i labneh