Finger food (małe kanapki) z hummusem, baba ghanoush i labneh

30 minut
8
Wegetariańskie
łatwe
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

2-3 bagietki

1 puszka hummusu Jasmeen
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka kuminu w ziarnach
1 łyżeczka kolendry w ziarnach
½ łyżeczki soli gruboziarnistej
3-4 łyżki podprażonych orzechów włoskich/laskowych/migdałów

1 puszka baba ghanoush Jasmeen
1 granat
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
½ łyżeczki chilli 
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki melasy z granatów Jasmeen 
½ pęczka kolendry
sól do smaku

1 opakowanie labneh Jasmeen
1 ogórek
1-2 łyżki za’ataru Jasmeen
skórka z ½ cytryny
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przekąski typu finger food

 
Finger food, czyli szybkie i łatwe przekąski, sprawdzą się na różnego typu przyjęciach i spotkaniach – tych formalnych oraz w gronie znajomych. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na menu, podpowiadamy: kanapki z hummusem, baba ghanoush i labneh skradną serca Waszych gości!
 
finger food
 

Przepis na kanapki z hummusem, baba ghanoush i labneh

 

Składniki:

2-3 bagietki
 
1 puszka hummusu Jasmeen
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka kuminu w ziarnach
1 łyżeczka kolendry w ziarnach
½ łyżeczki soli gruboziarnistej
3-4 łyżki podprażonych orzechów włoskich/laskowych/migdałów
 
1 puszka baba ghanoush Jasmeen
1 granat
½ łyżeczki chilli
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
 2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki melasy z granatów Jasmeen
 ½ pęczka kolendry
sól do smaku
 
1 opakowanie labneh Jasmeen
1 ogórek
1-2 łyżki za’ataru Jasmeen
skórka z ½ cytryny
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
 

Sposób przygotowania:

 
HUMMUS
Oliwę z oliwek mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natomiast pokrojoną bagietkę delikatnie smarujemy utworzoną mieszanką i podpiekamy. Następnie smarujemy ją hummusem (można go też doprawić większą ilością tahini, sokiem z cytryny, solą i czosnkiem). Na patelni podprażamy przyprawy i orzechy, a następnie rozcieramy wszystko w moździerzu. Mieszanką posypujemy tosty. Na sam koniec skrapiamy całość oliwą z oliwek i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
 
BABA GHANOUSH
Zaczynamy od opieczenia pokrojonej bagietki. Pestki granatu mieszamy z pokrojonymi drobno pomidorkami koktajlowymi, posiekaną kolendrą, chilli, oliwą z oliwek i melasą z granatów. Bagietkę smarujemy baba ghanoush (którą można doprawić tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem i solą), a następnie obficie wykładamy salsę z granatów i pomidorków koktajlowych. Opcjonalnie można zostawić kilka listków kolendry do dekoracji.
 
LABNEH
Ogórka kroimy w długie wstążki (najlepiej przy pomocy mandoliny lub obieraczki do warzyw). Labneh mieszamy ze skórką z cytryny, solą i pieprzem. Następnie opiekamy pieczywo, wykładamy labneh, układamy wstążki z ogórka, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy za’atarem.
 
Smacznego!


Inne przepisy z wykorzystaniem hummusu:

Bowl z grillowanymi warzywami i różaną harissą

Hummus z falafelem i sezonową sałatką

Jajka z harissą posypane dukkah

Tortilla z hummusem i falafelem

Warzywa sezonowe podane na hummusie

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

 
 

PRODUKTY Z PRZEPISU