Finger food, czyli szybkie i łatwe przekąski, sprawdzą się na różnego typu przyjęciach i spotkaniach – tych formalnych oraz w gronie znajomych. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na menu, podpowiadamy: kanapki z hummusem, baba ghanoush i labneh skradną serca Waszych gości!
Przepis na kanapki z hummusem, baba ghanoush i labneh
Składniki:
2-3 bagietki
1 puszka hummusu Jasmeen
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka kuminu w ziarnach 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
Oliwę z oliwek mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natomiast pokrojoną bagietkę delikatnie smarujemy utworzoną mieszanką i podpiekamy. Następnie smarujemy ją hummusem (można go też doprawić większą ilością tahini, sokiem z cytryny, solą i czosnkiem). Na patelni podprażamy przyprawy i orzechy, a następnie rozcieramy wszystko w moździerzu. Mieszanką posypujemy tosty. Na sam koniec skrapiamy całość oliwą z oliwek i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
BABA GHANOUSH
Zaczynamy od opieczenia pokrojonej bagietki. Pestki granatu mieszamy z pokrojonymi drobno pomidorkami koktajlowymi, posiekaną kolendrą, chilli, oliwą z oliwek i melasą z granatów. Bagietkę smarujemy baba ghanoush (którą można doprawić tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem i solą), a następnie obficie wykładamy salsę z granatów i pomidorków koktajlowych. Opcjonalnie można zostawić kilka listków kolendry do dekoracji.
LABNEH
Ogórka kroimy w długie wstążki (najlepiej przy pomocy mandoliny lub obieraczki do warzyw). Labneh mieszamy ze skórką z cytryny, solą i pieprzem. Następnie opiekamy pieczywo, wykładamy labneh, układamy wstążki z ogórka, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy za’atarem.