Za'atar Jasmeen Mieszanka przypraw

Za’atar Jasmeen

Bliski Wschód słynie z najrozmaitszych mieszanek przypraw, ale chyba żadna z nich nie jest owiana tyloma tajemnicami co za’atar (zatar). Receptura tej przyprawy przez wieki była jednym z najpilniej strzeżonych sekretów wielu rodzin, chociaż jej charakterystyczny smak jest znany już od starożytności.

W mieszance ziół za’atar od Jasmeen znajduje się tymianek, zmielony sumak i prażone ziarna sezamu, które są kluczem do uzyskania niezwykłego, lekko kwaskowatego smaku.

Dzięki swojej wyważonej i sprawdzonej kompozycji sezamu, tymianku i przypraw, za’atar idealnie nadaje się do mięs i ryb, na przykład jako dodatek do marynaty. Przyprawa ta odmienia i wzbogaca smak codziennych składników, idealnie pasuje do wszystkich warzyw. Doskonale nadaje się także do dań śniadaniowych, pasuje do hummusu, labneh i pieczywa.

za'atar za'atar za'atar za'atar

Do czego używa się za’ataru?

    • marynowania mięs, ryb, warzyw i oliwek;
    • aromatyzowania oliwy i oleju;
    • labneh;
    • dipów;
    • zup kremów;
    • hummusu, past na bazie bakłażana i twarożków;
    • pieczonych warzyw;
    • sałatek i sosów sałatkowych;
    • zapiekanek;
    • omletów i jajecznicy;
    • pizzy;
    • pieczywa (chlebków pita, tortilli, piadiny, chlebków hiszpańskich).

Przepisy

Kup teraz