Za'atar Jasmeen Mieszanka przypraw
Produkt: Za’atar Jasmeen
Waga/objętość: 100g
Składniki: sezam (43%), tymianek (20%), pszenica durum (20%), przyprawy (8%): (w zmiennych proporcjach: koperek, kolendra, koper włoski, sumak), olej słonecznikowy (7%), sól
Za’atar Jasmeen
Bliski Wschód słynie z najrozmaitszych mieszanek przypraw, ale chyba żadna z nich nie jest owiana tyloma tajemnicami co za’atar (zatar). Receptura tej przyprawy przez wieki była jednym z najpilniej strzeżonych sekretów wielu rodzin, chociaż jej charakterystyczny smak jest znany już od starożytności.
W mieszance ziół za’atar od Jasmeen znajduje się tymianek, zmielony sumak i prażone ziarna sezamu, które są kluczem do uzyskania niezwykłego, lekko kwaskowatego smaku.
Dzięki swojej wyważonej i sprawdzonej kompozycji sezamu, tymianku i przypraw, za’atar idealnie nadaje się do mięs i ryb, na przykład jako dodatek do marynaty. Przyprawa ta odmienia i wzbogaca smak codziennych składników, idealnie pasuje do wszystkich warzyw. Doskonale nadaje się także do dań śniadaniowych, pasuje do hummusu, labneh i pieczywa.
Do czego używa się za’ataru?
-
- marynowania mięs, ryb, warzyw i oliwek;
- aromatyzowania oliwy i oleju;
- labneh;
- dipów;
- zup kremów;
- hummusu, past na bazie bakłażana i twarożków;
- pieczonych warzyw;
- sałatek i sosów sałatkowych;
- zapiekanek;
- omletów i jajecznicy;
- pizzy;
- pieczywa (chlebków pita, tortilli, piadiny, chlebków hiszpańskich).
Przepisy
- Śniadaniowa pizza z jajkiem i za’atarem
- Fattoush z pieczonym chlebem i za’atarem
- Naleśniki z pieczonymi warzywami i sosem tahini
- Dynia w za’atarze podana na baba ghanoush
- Dip z za’ataru
- Finger food (małe kanapki) z hummusem, baba ghanoush i labneh