Cold brew na bazie zielonej herbaty, hibiskusa, płatków róży i wody różanej

5 minut + 8-12 h chłodzenia
4-6
Wegańskie
łatwe
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

1 łyżka zielonej herbaty dobrej jakości
2 łyżki hibiskusa
1 łyżka płatków róży
1 łyżka wody różanej Jasmeen

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Cold brew na bazie zielonej herbaty, hibiskusa,
płatków róży i wody różanej

Dla tych, którzy przed udaniem się myślami do jesiennej krainy pełnej kolorowych liści chcą wykorzystać ostatnie letnie dni, mamy coś specjalnego.  Oto przepis na napój, który doskonale ugasi pragnienie! Jeśli szukacie orzeźwienia, sięgnijcie po cold brew z wodą różaną. Połączenie zielonej herbaty, hibiskusa i płatków róży gwarantuje pyszne orzeźwienie. Z pewnością Wam zasmakuje!

 

cold brew

Do czego można dodawać wodę różaną?

Woda z kwiatów róży to aromatyczny dodatek znany i powszechnie wykorzystywany w krajach Bliskiego Wschodu. Kto choć raz jej spróbuje, ten zrozumie jej fenomen! Roztacza przyjemny, kwiatowy i miodowy aromat, dzięki którym napoje, słodkości i desery nabierają orientalnego charakteru. Krótko mówiąc: woda różana jest po prostu pyszna, więc koniecznie musicie jej spróbować! Co więcej, może być dodawana do wielu dań i napojów, na przykład:

    • wypieków (ciast, ciastek);
    • koktajli, napojów alkoholowych (drinków, ponczu, grzańca) i bezalkoholowych (lemoniady, wody, mrożonej herbaty);
    • kawy i herbaty;
    • deserów owocowych;
    • orientalnych słodyczy (baklawy, qatayef, kadaifi);
    • naleśników, gofrów, pankejków i placuszków;
    • kremów, budyniów, puddingów;
    • dań mlecznych, śmietany, jogurtu i lodów.

Wodę z kwiatów róży kupicie tutaj. Chcecie się więcej dowiedzieć o tym dodatku? Zajrzyjcie tu.

woda różana Jasmeen

Cold brew na bazie zielonej herbaty, hibiskusa, płatków róży i wody różanej

Składniki:

1 łyżka zielonej herbaty dobrej jakości
2 łyżki hibiskusa
1 łyżka płatków róży
1 łyżka wody różanej Jasmeen

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki: zieloną herbatę, hibiskusa, płatki róży i wodę różaną przekładamy do dużego dzbanka. Następnie zalewamy całość zimną wodą i pozostawiamy na całą noc w lodówce. Rano przecedzamy napój przez sitko (jeśli nie posiadamy specjalnego dzbanka z sitkiem). Podajemy z lodem.

Inne przepisy z wykorzystaniem wody różanej:

Bowl z grillowanymi warzywami i różaną harissą

Lemoniada owocowa z wodą różaną

Napój z melasy z granatów i wody różanej (jallab)

Pieczone śliwki z wodą różaną i kardamonem pod kruszonką

Sernik na zimno z labneh i wodą różaną

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

PRODUKTY Z PRZEPISU