Fattoush z pieczonym chlebem i za'atarem

30 minut
2
Wegańskie
łatwe
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

2-3 sztuki chleba arabskiego
6 łyżek za’ataru Jasmeen
oliwa z oliwek

1 papryka czerwona
1 sałata lodowa lub rzymska
1 ogórek
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
2 cytryny
½ pęczka mięty
1 pęczek natki z pietruszki
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól do smaku

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Fattoush z pieczonym chlebem z za’atarem 

Tajemnice za’ataru

 

Bliski Wschód słynie z najrozmaitszych mieszanek przypraw, ale chyba żadna z nich nie jest owiana tyloma tajemnicami co za’atar (zatar). Receptura tej przyprawy przez wieki była jednym z najpilniej strzeżonych sekretów wielu rodzin, chociaż jej charakterystyczny smak jest znany już od starożytności. W mieszance ziół za’atar od Jasmeen znajdziecie tymianek, zmielony sumak i prażone ziarna sezamu, które są kluczem do uzyskania niezwykłego, lekko kwaskowatego smaku. Jeśli jesteście zaintrygowani smakiem za’ataru, koniecznie spróbujcie ciepły fattoush z pieczonym chlebem z za’atarem, czyli jedną z najpopularniejszych form podania tej mieszanki ziół w kuchni arabskiej.  

 

Fattoush z pieczonym chlebem i za’atarem – przepis!

 

Fattoush z pieczonym chlebem z za’atarem 

Składniki:

2-3 sztuki chleba arabskiego

6 łyżek za’ataru Jasmeen

oliwa z oliwek

warzywa: 1 papryka czerwona, 1 sałata lodowa lub rzymska, 1 ogórek, 1 czerwona cebula

1 ząbek czosnku

2 cytryny

½ pęczka mięty

1 pęczek natki z pietruszki

1/3 szklanki oliwy z oliwek

sól do smaku

 

Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Następnie chleb rozdzielamy na dwa płaty i każdy z nich nacieramy oliwą z oliwek i za’atarem. Przekładamy na blachę i pieczemy 7-10 minut aż stanie się złocisty i chrupiący. W międzyczasie kroimy warzywa: ogórka w plasterki, cebulę czerwoną w cienkie piórka , paprykę w kostkę, a sałatę rwiemy na większe kawałki. Następnie robimy dressing: mieszamy sok z 2 cytryn  z ⅓ szklanki oliwy z oliwek, przeciśniętym przez praskę czosnkiem . Całość doprawiamy do smaku solą. Warzywa mieszamy dobrze z dressingiem a następnie wykładamy pokruszony chleb – jemy od razu.

Inne przepisy z wykorzystaniem za’ataru:

Dip z za’ataru

Dynia w za’atarze podana na baba ghanoush

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!

PRODUKTY Z PRZEPISU