z przepisu
SKŁADNIKI
labneh Jasmeen
2-3 łyżki za'ataru
1/3 szklanki oliwy z oliwek
Dip z za’ataru
Bliski Wschód słynie z najrozmaitszych mieszanek przypraw, ale chyba żadna z nich nie jest owiana tyloma tajemnicami co za’atar (zatar). Receptura tej przyprawy przez wieki była jednym z najpilniej strzeżonych sekretów wielu rodzin, chociaż jej charakterystyczny smak jest znany już od starożytności. W mieszance ziół za’atar od Jasmeen znajduje się tymianek, zmielony sumak i prażone ziarna sezamu, które są kluczem do uzyskania niezwykłego, lekko kwaskowatego smaku.
PRZEPIS NA DIP Z ZA’ATARU
Składniki:
labneh Jasmeen
2-3 łyżki za’ataru Jasmeen
1/3 szklanki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Za’atar przesyp do miseczki i zalej go oliwą z oliwek. Tak wymieszany produkt przelej na serek labneh. Całość podawaj z arabskim chlebem.
Inne przepisy z wykorzystaniem za’ataru:
Dynia w za’atarze podana na baba ghanoush
Fattoush z pieczonym chlebem i za’atarem
Finger food (małe kanapki) z hummusem, baba ghanoush i labneh
Naleśniki z pieczonymi warzywami i sosem tahini
Śniadaniowa pizza z jajkiem i za’atarem
Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:
Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!